Pontus Mattsson är politisk reporter på SVT. I klippet ovan berättar han mer om M:s och SD:s samarbete. Något som finns i minst en handfull kommuner i Sverige i dag. Foto: SVT

”Det här är ett avbräck för partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson avgick på tisdagskvällen efter en granskning av Aftonbladet som bland annat visat att han åkt taxi för 330 000 kronor sedan 2014 och låtit skattebetalarna stå för familjens semesterboende vid två tillfällen.

Vi ställde fyra frågor till politikreportern Pontus Mattsson som berättar att avhoppet är ett stort avbräck för partiet och att Jakobsson uppfattats som en seriös politiker väl förankrad i skolfrågor.

Pontus Mattsson, politikreporter på SVT som bevakat SD på nära håll sedan lång tid tillbaka, vad har Stefan Jakobsson betytt för partiet?

– Han har varit en av de mer framträdande SD-politikerna de senaste åren. Han har fått stort förtroende och legat bra till hos partiledningen. När frågan om vinster i välfärden har varit på agendan har han fått stort utrymme och många har nog betraktat honom som ett framtidsnamn. Han är före detta lärare och har därför ansetts ha pratat med trovärdighet i skolfrågan.

Vad innebär det här för partiet?

Det återstår att se, men det är ett avbräck. Nu måste de skaka fram en skolpolitisk person som är lika bra som han har varit. De som avgått eller sparkats tidigare har varit längre ner i partiet, men Stefan Jakobsson kommer att lämna ett tomrum efter sig. Partiet har haft svårt att att hitta bra representanter och han har uppfattats som en seriös politiker som kan det ämne han är satt att företräda. Det är bekymmersamt för partiet att tappa en sådan person.

Vad betyder det här inför valet?

– Det är omöjligt att säga om det påverkar opinionen... Jag skulle säga att det är på marginalen. Det avgör inte valet men det är extra olägligt för just SD, vilket nog har betydelse när man ser hur snabbt de agerar. Att utnyttja sina förmåner till max, som han har gjort, är väldigt känsligt inom Sverigedemokraterna. Att åka taxi på ett sätt som för många är helt orimligt och att leva på ett sätt som är fjärran vanligt folk är extra känsligt i det partiet, eftersom de säger att de är motståndare mot folk som skor sig på det sättet.

– Nu avgår han och då kan partiet säga att frågan är avstädad.

Vem blir ny skolpolitisk talesperson i partiet?

Det är omöjligt att svara på, möjligen blir det Robert Stenkvist som också sitter i utbildningsutskottet. Men det kommer med säkerhet avgöras först efter valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.