Detta vet vi om den misstänkte gärningsmannen i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Zaniar Matapour, 42, tros ha utfört det misstänkta terrordådet vid en gaybar i Oslo under natten mot lördag. Detta vet vi om honom i nuläget.

Zaniar Matapour är norsk medborgare men kommer från Iran. Han kom till Norge på 90-talet som 12-åring och är idag bosatt i Oslo.

42-åringen har varit känd av polisen sedan 2015 på grund av sina kopplingar till ett extremt islamistiskt nätverk i Norge. Polisen ska senast i maj ha haft kontakt med honom, men utan att få indikationer på att han planerade någon våldsaktion.

Skjutning vid gaybar i Oslo

Zaniar Matapour har en historia av brottslighet bakom sig, bland annat narkotikabrott och brott mot knivlagen.

År 1999 blev han dömd till fängelse för en knivattack på en nattklubb. I domen tog rätten hänsyn till hans ”uppenbara psykiska problem”, skriver NRK.

I samband med att han dömdes för narkotikabrott 2016 uppgav både Zaniar Matapours försvarare och en familjemedlem att han lider av paranoid schizofreni. I andra rättsdokument framgår att han utöver detta haft andra psykiska problem.

Efter helgens dödliga skottdåd i Oslo misstänks han nu för mord, mordförsök och terrorbrott. Polisen utreder dådet som ett terrorbrott, men utesluter inte andra motiv.

Zaniar Matapour ska på lördagseftermiddagen ännu inte ha velat förklara sig, enligt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid gaybar i Oslo

Mer i ämnet