• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de diplomatiska bråken. Foto: AP/Matt Dunham Sören Andersson/Tomas Oneborg/TT

Diplomatiska kriser i backspegeln

Uppdaterad
Publicerad

Det diplomatiska spelet mellan Sverige och Ryssland är igång efter beskedet om att Sverige kommer att skicka hem en rysk diplomat. Detta som svar på att en svensk diplomat ska utvisas från Ryssland anklagad för att ha deltagit i en demonstration för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Men det här är inte första gången som diplomatiska band mellan länder prövas.

När länder hamnar i klinch brukar ett första steg innebära att ambassadören kallas till ett samtal med det land som retat upp sig. I ett andra steg kan diplomater utvisas, berättar Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker, kopplad till Utrikespolitiska institutets Rysslandsprogram.

– Det följer en koreografi som man är väldigt bekant med och det är därför ingen överraskning, säger hon.

Slutade köpa lax

Ytterligare ett steg i länders möjlighet att påverka varandra är sanktioner. Det hände bland annat 2010 när den norska nobelkommittén gav den kinesiska människorättsaktivisten Liu Xiabo Nobels fredspris.

– Kina slutade att köpa norsk lax och vidtog mycket kännbara ekonomiska åtgärder mot Norge.

Vill ha kontakt

Men trots den spända relationen mellan Ryssland och Sverige – och länderna tar till de hårdare diplomatiska metoderna i form av utvisning – är en total skiljsmässa i förbindelserna inte sannolik.

– Man vill inte gärna bryta de diplomatiska förbindelserna med andra länder, särskilt inte med sina fiender, för man måste ha kanaler om något skulle gå illa, säger Katarina Engberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.