• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

USA:s utrikesminister Antony Blinken på plats i Kina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Kina för att förbättra kontakten mellan länderna. Foto: TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken besöker Kina

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkta spionballonger. Konflikt om Taiwan. Anklagelser om industrispionage.

Motsättningar till trots har utrikesminister Antony Blinken landat i Kina för ett sällsynt besök. Jätteländerna strävar efter en mer stabil relation – men förhoppningarna på resan är lågt ställda.

Förhållandet mellan världens två största ekonomier har de senaste åren kantats av slitningar på flera områden, bland annat handel, mänskliga rättigheter och USA:s syn på Taiwan. Blinkens resa till Peking var inledningsvis planerad till i februari, men sköts upp på grund av de misstänkta kinesiska spionballonger som då sköts ner utanför USA:s östkust.

Under natten mot söndagen, svensk tid, landade utrikesministern i Kina som den första amerikanska toppdiplomaten på nästan fem år. Under sitt besök ska han ”diskutera vikten av att upprätthålla öppna kommunikationslinjer för att på ett ansvarsfullt sätt hantera förbindelserna mellan USA och Kina”, skriver utrikesdepartementet i ett uttalande. Detta gäller inte minst försvarskontakterna.

”Realistisk” syn

USA-diplomaten Daniel Kritenbrink som har speciellt ansvar för Sydostasien uppger att USA har en ”realistisk” syn på vad Blinken kan åstadkomma under besöket.

– Vi åker inte till Peking med syftet att få något sorts genombrott eller stor förändring, sade han tidigare i veckan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Blinken kommer i stället till Kina med en ”uppriktig önskan att hantera vår konkurrens på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt”, sade Kritenbrink.

Två dagars samtal

Samtal med högt uppsatta representanter för Kina är planerade både under söndagen och måndagen. Den amerikanske utrikesministern väntas även hinna träffa Kinas president Xi Jinping under besöket.

USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping träffades i Bali i november och kom då överens om att försöka undvika att spänningarna mellan länderna förvärras alltför mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.