I mars avslöjade SVT Nyheter att advokatbyrån Maqs både hade anlitats av Stockholms läns landsting för att granska den upphandling som ledde till det kritiserade strumpavtalet med bolaget Onemed – och samtidigt företrädde Onemed gentemot andra landsting i upphandlingsärenden.
Avslöjandet väckte starka reaktioner, bland annat hos Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, och samfundet valde att pröva ärendet i sin disciplinnämnd.
Advokat straffas med erinran
Nu är prövningen klar och disciplinnämnden konstaterar att en av advokaterna som arbetade på Maqs har brutit mot de etiska reglerna när det gäller jäv. Advokaten straffas med en erinran, en prickning.
”Med hänsyn till [advokatens] lojalitetsplikt gentemot såväl SLL som OneMed har hon varit förhindrad att ta uppdraget 2013 för SLL. Genom att ändå åta sig uppdraget 2013 för SLL har [hon] åsidosatt god advokatsed.”, skriver nämnden i ett protokoll.
Anne Rundquist, chefsjurist på landstinget, ser allvarligt på kritiken.
– Om de uppgifter vi fått från er stämmer, och advokaten har haft uppdrag för vår räkning, så ser vi väldigt allvarligt på det. Vi ska nu ta del av beslutet, analysera det och får återkomma, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter.
Läs mer: Landstinget köpte strumpor för 6.000 kronor – per par
Hårda regler mot jäv
Disciplinnämnden väljer att fria en annan advokat som även han har anmälts för en möjlig intressekonflikt i ärendet. En ledamot i nämnden var skiljaktig och ville fria båda advokaterna.
Maqs finns på flera håll i landet, och det var olika advokater på olika orter som anlitades av landstinget respektive Onemed i de olika ärendena.
Företrädare för Maqs har tidigare i en kommentar tillbakavisat att det skulle handla om ett jävsförhållande. Advokaten som har prickats arbetar inte längre på Maqs.
Strumpskandalen
Det var 2014 som medicinleverantören Onemed vann upphandlingen om förbrukningshjälpmedel i sjukvården i Stockholms läns landsting. Deras bud var det absolut lägsta, mer än en halv miljard billigare än de andra buden.
Men förra året avslöjade SVT Nyheter Stockholm att kostnaderna för varorna hade blivit betydligt dyrare än beräknat. Bland annat hade specialstrumpor kostat 6.000 kronor paret.
Avtalet skulle kosta landstinget 500 miljoner kronor för fem år. Men redan efter ett år har det kostat 465 miljoner kronor – nästan hela beloppet.