600 miljoner ska gå till att öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården. 400 miljoner av dem var kända sedan tidigare, men nu läggs alltså ytterligare 200 miljoner på tillgänglighet i vården. Foto: TT

1,5 miljarder till välfärden i regeringens vårbudget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 1,5 miljarder kronor på att stärka välfärden. Det står klart när budgeten nu har släppts. 600 miljoner kronor ska gå till att öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen får 350 miljoner extra.

– Det var mycket förväntat, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Det mesta i vårbudgeten var redan känt. Regeringen satsar drygt 2,6 miljarder extra på reformer i år som mest går till sjukvård och äldreomsorg.

Äldreomsorgen får 350 miljoner, som ska gå till att investera i digital teknik för att göra äldre tryggare.

Val 2018 – #dinröst

– Det kan öka tryggheten för våra äldre samtidigt som vårdpersonalen kan ägna sig åt omvårdnad, säger finansminister Magdalena Andersson (S) under regeringens presskonferens.

600 miljoner ska gå till att öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården. 400 miljoner av dem var kända sedan tidigare, men nu läggs alltså ytterligare 200 miljoner på tillgänglighet i vården.

De pengarna läggs på att anställa vårdpersonal med bristkompetenser. De vårdarbetare som är 65 eller 67 ska kunna arbeta vidare om de vill, och utländsk examen ska valideras snabbare så att vårdpersonal från andra länder snabbare ska komma i arbete.

Dessutom läggs 50 miljoner på välfärden. Det är nya pengar för i dag.

”Inget behov av skatteökningar”

På sikt är det den växande andelen gamla och unga i befolkningen som är den stora utmaningen, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Under de närmaste tolv åren, fram till 2030, kommer andelen av befolkningen som är under 20 år och äldre än 74 år att öka kraftigt, enligt SCB. Det kräver enligt regeringens beräkningar ytterligare 260 000 anställda inom barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg.

– För att klara välfärdsåtagandet nästa mandatperiod behöver vi sätta välfärden framför skattesänkningar, vilket kräver tuffa och tydliga prioriteringar. Enligt prognoserna jag ser i dag finns inget behov av skatteökningar, sade finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT:s Morgonstudion i morse.

Kvinno- och tjejjourer får ökat stöd

Utöver satsningar på hälso- och sjukvård lägger regeringen 200 miljoner på insatser för bättre etablering. 125 miljoner kronor ska gå till åtgärder för sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling.

Dessutom läggs 50 miljoner på ökat stöd till kvinno- och tjejjourer. Förskolorna ska få fler böcker, för totalt 50 miljoner kronor. Under posten övriga välfärdssatsningar finns 120 miljoner kronor.

– Satsningar på välfärden är sådant som Vänsterpartiet drivit på. Man lägger också pengar på att minska sexuella övergrepp och trakasserier. Men när det gäller att höja skatterna för att jämna ut klyftor, där har Vänsterpartiet hittills inte lyckats, säger Elisabeth Marmorstein.

Fokus ligger på välfärden, men satsningar görs också bland annat på sommarjobb för unga, på ny utrustning till polisen och stöd till produktion av biogas.

Fakta: Satsningar och kostnader i budgeten

Alla siffror i miljoner kronor

Arbetsmarknad

  • Fler bostäder: 110
  • Sommarjobb för unga: 100
  • Insatser i svenska (bland anant SFI): 60
  • Övriga insatser för fler i jobb: 81

Klimat och miljö

  • Metangasreduceringsstöd: 270
  • Solcellsstöd: 170
  • Elfordonspremie: 45
  • Övriga miljö- och klimatsatsningar: 14

Välfärd

  • Bättre tillgänglighet i hälso- och sjukvård: 600
  • Stärkt trygghet för äldre: 350
  • Insatser för bättre etablering: 200
  • Åtgärder mot sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling: 125
  • Ökat stöd till kvinno- och tjejjourer: 50
  • Fler böcker i förskolan: 50
  • Övriga välfärdssatsningar: 120

Säkerhet

  • Polismyndigheten: 200
  • Tullverket och Skatteverket: 79

SAMMANLAGT: 2 624 miljoner kronor

Som SVT tidigare rapporterar föreslås också ett engångsbelopp på 4,9 miljarder kronor till kommunernas flyktingmottagande. Det är statens skuld till Sveriges kommuner för tidigare asylmottagandet av ensamkommande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet