Vårbudgeten innefattar satsningar på 2,6 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder till välfärden, att jämföra med den senaste höstbudgetens satsningar på 40 miljarder. På en presskonferens i Rosenbad framhåller Magdalena Andersson två huvudsakliga fokusområden i budgeten. Det första är att rusta Sverige för lågkonjunktur.
”De muskler som krävs”
– Ekonomin är stark och en kvarts miljon fler människor går till jobbet. Men förr eller senare kommer sämre tider, och konjunkturen vänder nedåt. Därför har vi sett till att vända stora underskott i statsfinanserna till överskott och betalat av 10 procent på statsskulden. Vi har nu den lägsta statsskulden sedan 1977, vilket ger Sverige de muskler som krävs när det vänder.
Det andra fokusområdet är offensiva satsningar.
– Vi ska bygga ut välfärden, se till att fler kommer i arbete, ta nya steg mot ett fossilfritt Sverige och ta itu med brottsligheten, säger Andersson.
”Tuffa och tydliga prioriteringar”
– Vi ska anställa 260 000 personer i välfärden, då ska det vara attraktivt att jobba, och vi i regering och riksdag måste prioritera landsting och kommuner. För att klara välfärdsåtagandet nästa mandatperiod behöver vi sätta välfärden framför skattesänkningar, vilket kräver tuffa och tydliga prioriteringar. Enligt prognoserna jag ser i dag finns inget behov av skatteökningar, sade Andersson tidigare under måndagsmorgonen i SVT:s Morgonstudion.
”Skilda beräkningar”
Prognoser från Konjunkturinstitutet och Sveriges Kommuner och Landsting pekar på ett behov av 10 till 20 miljarder kronor för att behålla den nuvarande kvaliteten och personaltätheten – varför kommer ni till så olika slutsatser?
– De har i sina beräkningar en kontinuerlig kvalitetsförbättring. Jag har sagt att 20 miljarder krävs under nästa mandatperiod för att behålla den kvalitet vi har i dag, vill man ha bättre kostar det naturligtvis mer. Detta skiljer regeringens beräkningar från institutens.
Fakta: Satsningar och kostnader i budgeten
Alla siffror i miljoner kronor
Arbetsmarknad
- Fler bostäder: 110
- Sommarjobb för unga: 100
- Insatser i svenska (bland anant sfi): 60
- Övriga insatser för fler i jobb: 81
Klimat och miljö
- Metangasreduceringsstöd: 270
- Solcellsstöd: 170
- Elfordonspremie: 45
- Övriga miljö- och klimatsatsningar: 14
Välfärd
- Bättre tillgänglighet i hälso- och sjukvård: 600
- Stärkt trygghet för äldre: 350
- Insatser för bättre etablering: 200
- Åtgärder mot sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling: 125
- Ökat stöd till kvinno- och tjejjourer: 50
- Fler böcker i förskolan: 50
- Övriga välfärdssatsningar: 120
Säkerhet
- Polismyndigheten: 200
- Tullverket och Skatteverket: 79
SAMMANLAGT: 2 624 miljoner kronor