• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, hade väntat sig fler ansökningar från företag. Foto: SVT

619 ansökningar om omställningsstöd första dagen – lägre tryck än väntat

Publicerad

Trycket var lägre än väntat när coronakrisande företag kunde börja söka omställningsstöd. 619 ansökningar kom in till Skatteverket under första dagen.

– Vi trodde att det skulle vara fler, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Krisstödet på 39 miljarder kronor klubbades i riksdagen förra veckan. Det är till för företag som har minskat sin omsättning med mer än 30 procent under mars och april med anledning av corona.

Regeringen bedömer att runt 180 000 företag uppfyller kraven för omställningsstöd. Men under den första ansökningsdagen på måndagen kom endast 619 ansökningar in – vilket var betydligt färre än Skatteverket hade väntat sig på förhand.

Coronapandemin

– Vi trodde först att alla skulle slänga sig över det, men vi landade i att det kanske är ett realistiskt antal första dagen. Det är mycket uppgifter som ska in så många kanske påbörjar en ansökan men måste kolla upp saker innan de skickar in den, säger Eva Bodén.

Fusk kan ge fängelsestraff

Företagen kan beviljas stöd på mellan 5 000 kronor och 150 miljoner kronor. För att motverka fusk med det omfattande stödet har en ny brottsrubricering införts: omställningsstödsbrott. Den som döms för grovt brott riskerar upp till sex års fängelse.

– Lagen är väldigt tydlig och har gett stora möjligheter till kontroll. Det är nog avskräckande redan när man läser vad konsekvenserna kan bli om man fuskar, men det är klart att det alltid finns de som kommer försöka, säger Eva Bodén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet