Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför pratas det så mycket om Nvidia på börsen? Alexander Norén förklarar. Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

”AI-hajpens stora vinnare”

Publicerad
Analys ·

Nvidia är den stora vinnaren på utvecklingen inom AI. Veckans stora börshändelse är delårsrapporten för andra kvartalet, som under onsdagskvällen kom in över de redan högt ställda förväntningarna med en omsättning på 13,5 miljarder dollar och aktiekursen pekar fortsatt uppåt. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén menar att det finns substans bakom AI-bubblan på börsen.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Den 30 november 2022 inleddes ett nytt kapitel i mänsklighetens historia. Det var då det gick upp för allmänheten på bred front att artificiell intelligens inte längre är science fiction, det är runtomkring oss redan och tar nu stora kliv framåt i vad det är kapabelt till.

Den 30 november 2022 lanserades ChatGPT av San Franciscobaserade bolaget OpenAI. Där Microsoft numer är storägare. Några månader senare släppte Google sin chatbott Bard. Tidigare än man hade velat, men det gick inte att stå vid sidan när AI-racet dragit igång.

Det är inte bara en kapplöpning mellan amerikanska techjättar, det är också en kapprustning mellan USA och Kina. Att nå punkten då AI blir så superintelligent att ingen mänsklig intelligens kommer i närheten av att mäta sig med den, är som att bli först med atombomben på 40-talet.

Nvidia i framkant

Här kommer Nvidia in i bilden. De tillverkar infrastrukturen för AI-revolutionen. Deras grafikkort lämpar sig särskilt väl för att processa data för artificiell intelligens. De är överlägset marknadsledande och deras mest avancerad kort har USA belagt med exportförbud till Kina.

De datorprogram (”stora språkmodeller”) som möjliggör chatbottar, AI-genererade bilder, video och musik tränas i gigantiska serverhallar med den allra senaste hårdvaran, ofta med Nvidia-chip innanför skalet. Det krävs lika avancerad hårdvara för att svara på frågorna som du ställer till chatbottarna och för att skapa dina påhittade bilder.

När vi använder AI allt mer, så blir ett bolag som Nvidia allt mer av en vinnare. Det har blivit symbolen för AI-hajpen på börsen. Sedan den 30 november 2022 har aktien stigit 180 procent. Och i dagens rapport spår man även ett bättre kommande kvartal än väntat.

Kan Nvidia-aktien frigöra sig från de finansiella gravitationslagarna och växa till himlen som ett Tesla? Eller är den övervärderad på en techtokig börs där en bubbla snart kommer spricka? Jag brukar inte spå i aktiesump. Men en sak är jag säker på. Det finns substans bakom hajpen.

Underskatta inte AI:s påverkan

Nvidia framstår visserligen som en extremt dyr aktie i dagsläget, vars kurs kräver total världsdominans för lång tid framöver på en marknad som fortsätter explodera. Så det kanske är lite för många flugor som samlats vid honungen på en gång just nu.

Sedan AI blev det nya investerar-temat för framtiden, så verkar det som att pengarna vill in i bolag som Nvidia till vilket pris som helst. Då får man också acceptera att det finns en viss fallhöjd för den som först i dag upptäcker att AI är hett och vill hoppa på tåget.

Men, även om tåget just nu kanske rusar farligt fort, så är det på väg åt rätt håll. Kortsiktigt är det farligt att köpa hajpen. Men på sikt är det ännu farligare att underskatta hur mycket AI kommer transformera vårt samhälle och stöpa om vår ekonomi.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.