Alecta är fjärde största ägare i SVB och dessutom ägare i en rad andra amerikanska banker som SVB drog med sig ned i fallet, vilket resulterade i att bolaget förlorade totalt minst 6,4 miljarder kronor, något som Dagens Industri var först med att rapportera.
– Just nu är det ingen bra investering, det går inte att säga någonting annat, säger Jacob Lapidus, chef för externkommunikation och press på Alecta.
– Vad exakt i vår analys av den här investeringen som har gått fel behöver vi förstås försöka förstå, och är inte helt klara med än, fortsätter han.
Lämnade storbankerna
Alecta började investera i SVB 2019 och under våren 2022 sålde bolaget av sina aktier i Handelsbanken och Swedbank för att fortsätta satsa på den amerikanska banksektorn.
– Det gick ganska bra egentligen första två och ett halvt åren om man talar om kursutvecklingen, så hade du frågat för ett år sedan hade nog varit hurrarop, säger Jacob Lapidus om investeringen i SVB.
Marginell påverkan på kunder
Miljardsmällen kommer dock inte att påverka större delen av Alectas kunder. Pensionerna för de personer som är födda 1978 eller tidigare påverkas inte av svängningar på aktiemarknaden utan baseras på lön och inflation. För de som är födda efter 1978 blir påverkan marginell, enligt Jacob Lapidus.
– Innehavet har tappat i värde och kommer att lite grann påverka avkastningen för det här året. Men de har å andra sidan 25 år kvar till pension, det får man tänka på, säger Jacob Lapidus och fortsätter:
– Miljarder kronor är mycket pengar, men för den individuella kunden så är det en väldigt liten andel av den kundens pensionskapital.