EU-kommissionen slår efter tre års utredning fast att Irland erbjudit Apple otillåtna skattelättnader, lättnader som inte kommit andra företag till del. Konstruktionen strider därför mot EU:s lagar, fastslår unionens kommissionär för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, i ett beslut som offentliggjordes i dag.
– Två skattebeslut som Irland tagit har på konstgjort sätt minskat Apples skattebörda i mer än två decennier, i brott mot EU:s statsstödsregler, säger Vestager.
– Det här beslutet sänder en tydlig signal: medlemsländer kan inte ge orättvisa skattefördelar till utvalda företag, oavsett om de är europeiska eller utländska, stora eller små eller delar av en grupp eller inte.
Beslutet överklagas
Enligt kommissionen har Apple endast betalat från 1 till 0,005 procents skatt på sina europeiska vinster mellan 2003 och 2014.
Irland motsätter sig beslutet och uppger att Apple har betalat den skatt det ska och att det inte handlar om något otillåtet stöd till företaget. Landets finansminister Michael Noonan säger att han kommer att söka regeringens stöd för att överklaga beslutet som han menar är ett övertramp i förhållande till medlemsländernas självbestämmande.
Även Apple kommer att överklaga EU-kommissionens beslut – och räknar med att vinna.
”EU-kommissionen har dragit igång ett försök att skriva om Apples historia i EU, ignorera Irlands skattelagar och samtidigt riva upp det internationella skattesystemet. Kommissionens fall handlar inte om hur mycket Apple betalar i skatt, utan om vilken regering som tar in pengarna. Det kommer att få en djupgående och skadlig inverkan på investeringar och jobbskapande i EU”, skriver Apple i ett uttalande, enligt Reuters.
Beloppet kan förändras
Samtidigt meddelas att det mångmiljardbelopp som kommissionen vill att Irland ska kräva tillbaka från Apple kan komma att sänkas ”om andra länder kräver Apple att betala mer i skatt på sina vinster” från de berörda bolagen, Apple Sales International och Apple Operations Europe.
Granskningen av Apples förmånliga skatteavtal med Irland har gjorts parallellt med flera liknande EU-granskningar i bland annat Nederländerna och Luxemburg. Vestager har tidigare krävt att Starbucks och Fiat ska krävas på vardera runt 200 miljoner kronor i obetalda skatter för uppgörelser i de två länderna. Dessutom pågår liknande undersökningar mot Amazon och McDonalds.
I december förra året gick Apple med på att betala 318 miljoner euro, drygt 3 miljarder kronor, i en uppgörelse med skattemyndigheten i Italien. Där anklagades Apples dotterbolag för att ha underlåtit att betala bolagsskatt under åren 2008—2013 genom att flytta vinster till sitt bolag i Irland.