Foto: TT

Arbetsdomstolen stoppar Unionens strejk

Uppdaterad
Publicerad

Unionen har inte rätt att strejka i frågan om flexpension. Det beskedet kom Arbetsdomstolen med i dag.

Unionen och Sveriges Ingenjörer får inte strejka i pensionsfrågan. Domstolen ger därmed arbetsgivarparten Almega rätt i dess invändning att pensionsavtalet inte är uppsagt och att det därmed råder fredsplikt.

Att det i pensionsavtalet ges möjlighet att betala in kompletterande avgifter eller sluta lokala eller individuella avtal innebär inte att det rör sig om en ”oreglerad intressefråga”, skriver domstolen bland annat.

Avtalsrörelsen 2016

”Att ITP-avtalet innebär att det råder fredsplikt i pensionsfrågor är en självklarhet”, skriver AD och hänvisar till att om det fanns möjlighet till att vidta strejkåtgärder vid lokala avtal så skulle ”antalet konflikter bli avsevärt större på den svenska arbetsmarknaden”.

Beslutet är dock inte enkelt att tyda, och Unionens jurister höll på och tolkade det under torsdagseftermiddagen.  Det innebär dock att lagda varsel inte kommer att utlösas: ”Beskedet från Arbetsdomstolen innebär att det inte blir strejk i morgon fredag”, skriver fackförbundet på sin hemsida vid 16-tiden.

Besvikna i Unionen

– Det var förstås inte alls vad vi hade hoppats på, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till TT.

Någon strejk är efter AD:s besked följaktligen inte aktuellt, konstaterar hon, utan man kommer nu att analysera läget för att besluta om nästa steg.

Gun Karlsson, styrelseledamot i Unionen, säger till SVT Nyheter att förbundsstyrelsen och ombudsmännen nu får ta ställning till hur man går vidare.

– Jag tycker att det är mycket märkligt att medlemmar i Almegasfären inte har samma rätt till pensionsförmåner som andra, säger hon.

Hon utesluter dock inte att det fortfarande kan bli strejk.

”Domstolens tillfälliga beslut stoppar inte medlemmarnas behov av flexpension, men hindrar oss just nu. En lösning måste förr eller senare till”, skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder i en kommentar.

Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, håller det inte för troligt att Unionen skulle komma fram till en annan tolkning av Arbetsdomstolens beslut:

– Jag har svårt att se att Unionens bedömning skulle avvika från den Ingenjörerna gjort. Men bara det faktum att man går till en domstol visar att det finns olika uppfattningar om vad som är gällande rätt, säger han till SVT Nyheter.

Almega: ”Var väntat”

”Arbetsdomstolens besked om att det råder fredsplikt i pensionsfrågor var väntat, och ligger i linje med den tolkning Almega gjort av gällande rätt. Komplicerade frågor som pensionsfrågor bör hanteras i lugn och ro och utan strejkhot”, skriver Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

SVT var ett av de företag som kunde ha drabbats vid en strejk.

– Det är bra att frågan är avgjord och jag är glad att den här konflikten inte drabbar tittarna. Nu hoppas jag att parterna så snart som möjligt kan komma överens, säger Helène Sahlin, HR-direktör på SVT.

Skulle strejkat 18 april

I måndags skulle fackförbundet Unionen och Sveriges ingenjörer gått ut i strejk.  Men arbetsgivarorganisationen Almega anser att man inte får strejka om pensionfrågor och lämnade över frågan till Arbetsdomstolen.

Det är flexpensionen som parterna inte lyckats komma överens om.  Flexpension innebär möjligheten att kunna gå ner i arbetstid när du närmar dig pensionsåldern och att arbetsgivarna betalar in mer pengar till tjänstepensionen. Facken vill att arbetsgivarna sätter av mer pengar till tjänstepensionen, som ska tas från löneutrymmet.

Arbetsgivarorganisationerna anser att det råder fredsplikt i pensionsfrågor, enligt en paragraf i Medbestämmandelagen, och har hotat facken med skadestånd.

Unionen däremot hävdade att det från arbetsgivarnas sida enbart handlar om att skjuta upp strejken, som skulle beröra nästan 10.000 medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet