• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den tidigare bankmannen Sergey Sergeyevs är arkitekten bakom låneplattformen. Foto: SVT

Arkitekten bakom låneplattformen: Hälften bedrägeri

Publicerad

När SVT får tag på arkitekten bakom den baltiska låneplattformen Envestio säger han att låneprojekten till viss del kan handla om bedrägeri. Samtidigt säger han att han inte haft något med det att göra.

– Kanske hälften är bedrägeri och hälften riktiga, jag vet inte, säger tidigare bankmannen Sergey Sergeyevs.

Han stavar sitt namn på flera olika sätt. Sergey Sergeyevs är ett av dem.

Swedbank var en av de banker som möjliggjorde den bedrägeriliknande verksamheten. Sergeyevs har jobbat för banken under 90-talet. Han har dessutom under senare år varit involverad i en juridisk tvist med banken.

Byter gång på gång version

Han säger att han inte har något med Envestioplattformen att göra förutom att han är en av låntagarna. Flera omständigheter talar emot honom.  När vi till slut får tag på honom via telefon är han först påfallande pratsam och hjärtlig. Sedan byter han gång på gång version kring vad som har hänt. Till slut börjar han prata om att kontakta advokat.

Han lägger först ett stort ansvar på Envestios tidigare vd. Sergeyevs har tidigare sagt att han själv kom på affärsidén och skapade plattformen men nu säger han att han kanske sålde eller gav låneplattformen till vd:n. Eller att det kanske var vd:n som stal idén.

– Han som var chef för företaget, han försvann, det är väldigt konstigt, säger Sergey Sergeyevs.

”Kanske ett bedrägeri ja”

Ett av Sergeyevs bolag, som är skrivet på hans hustru, har fått cirka sex miljoner kronor genom Envestio. Han har även varit finanschef i ett av Envestiobolagen som fått mest pengar. Han säger åter att det är konstigt att alla pengar är borta.

– Kanske detta är ett bedrägeri, ja, kanske, men det finns panter för alla lånen. Kanske är hälften av projekten bedrägeri, och hälften riktiga. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Sergej Sergejevs och tillägger att hans eget bolag är ett verkligt projekt.

Sergeyevs talar snabbt på elegant engelska. Han säger att många av hans kompisar tjänade pengar på låneplattformarna. Sedan skyller han på finansbloggarna, att det var de som skapade låneindustrin och samtidigt tjänade pengar på den genom provisioner.

Något svar på vart alla pengar tagit vägen, har han inte. Men det gick snabbt på slutet.

– Alla tog ut pengar från Envestio. De gjorde utbetalningar på utbetalningar. En dag fanns inga pengar kvar. Sen försvinner vd:n, påstår Sergeyevs.

Sergeyevs välkänd hos Swedbank

Sergeyevs blir enligt sitt cv klassetta i redovisning när han går ut Handelshögskolan i Riga 1997. Parallellt med studierna jobbar han som chef för Swedbanks avdelning för riskhantering i Riga för att sedan få en plats på bankens attraktiva enhet för företagsfinansiering. Sen följer några år i bland annat Moskva.

År 2013 blir Swedbank i Riga kontaktade av Sergeyev som nu företräder ett fastighetsbolag som har lånat pengar av banken. Tvisten går ända till högsta domstolen. Flera år senare vinner Swedbank tvisten.

Under 2018 grundar han flera av bolagen i Envestiosfären.

Utåt har Envestio företrätts av sin vd. Men han är inte lätt att få tag på. Vi hittar den lägenhet som vd:n är skriven på i Rigas utkanter. En grönmålad sliten trappuppgång, inget svar när vi ringer på. Grannen säger att han inte synts till på länge. När vi söker efter honom på internet hittar vi olika alias på sociala plattformar i bland annat Ryssland. Där kallar han sig ett ryskt namn med olika stavningar och han lägger ut bilder på sig själv i exklusiva Mercedesbilar, kostymer, Vertumobiltelefoner och poserar med bland annat en lodjursunge i silverhalsband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.