Foto: Scanpix/SVT

SVT-expert: ”Bankerna är krisprofitörer”

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas marginaler på bolån har ökat till den högsta nivån på 10 år, skriver Finansinspektionen i en ny rapport.

Bankerna är krisprofitörer, som höjer sina marginaler under slöjan av krisen i övriga bankvärlden. Det menar SVT:s ekonomiske kommentator Peter Rawet.

–De har lyckats höja sina marginaler genom att peka på att det har blivit dyrt för dem att låna på grund av finanskrisen i Europa. De lägger ut dimridåer om kris och höjer samtidigt sina priser, säger han.

Nettomarginalen på bolånen beräknas till 0,46 procentenheter under andra kvartalet jämfört med 0,40 procentenheter under första kvartalet.

–Det kan man tycka är en struntsak – men om man leker med siffrorna kan man se att de höjt sina vinster med 15 procent sedan mätningen förra året. Det tycker jag låter som en härlig affär för en bank, säger Peter Rawet.

”Vi är för passiva som kunder”

Ökningen i det andra kvartalet beror på att bankernas kostnader för att låna pengar har minskat mer än vad utlåningsräntan har gjort. För en genomsnittlig bolånekund med ett lån på 1,5 miljoner kronor motsvarar dagens marginal 6.900 kronor om året, skriver Finansinspektionen.

–Vi är för passiva som kunder, vi måste pressa dem och byta bank oftare. De där tiondelarna kan kännas jobbigt att byta bank för, men det är de som gör att bankerna kan öka sina vinster, säger Peter Rawet.

En del av bankernas affärsidé är att samla sina kunders alla affärer på samma ställen, så att man blir helkund. Den som samlar försäkringar, sparande och lån på samma bank får ofta mer fördelaktiga villkor – men det innebär också ett större arbete för den som vill byta bank.

–Det gör det svårare att bli kloka kunder och byta när vi inte är nöjda. Men du måste ur tvångströjan, säger Rawet.

”Ett sorgligt 10-årsjubileum”

Att bankernas marginaler på bolån är den högsta nivån på 10 år är ”ett sorgligt 10-årsjubileum”, menar Rawet.

–Vart femte år är det bankkris och svenska folket får ställa upp och rädda bankerna. Vi får betala i båda ändarna. Frågan är om den folkliga viljan är så stark att göra samma sak nästa gång, säger han.

Fakta

Det senaste kvartalet har korta och långa bolåneräntor sjunkit, enligt Finansinspektionen. Vid utgången av andra kvartalet låg en tremånaders boränta till hushåll på 3,73 procent.

Bankernas räntenetto, det bankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning, uppgick till 28 miljarder kronor under andra kvartalet i år, vilket innebär en ökning med 11 procent jämfört med andra kvartalet i fjol.

–Informationen kring bolån är ofta komplex vilket gör det svårt för konsumenten att förstå vad bankerna tar betalt för. Med den här rapporten vill vi öka konsumenternas förståelse för hur bankerna prissätter sina bolån, säger Magnus Karlsson, tf enhetschef på analysenheten på FI, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.