Ett handelskrig är i grund och botten en ekonomisk konflikt mellan två eller flera länder där handelshindren mellan dem höjs. Det kan handla om att man inför högre tullar, kvoter eller andra restriktioner på import och export.
Syftet är ofta att skydda den egna ekonomin, industrin eller arbetsmarknaden. Men de kan också användas som verktyg för att påverka eller straffa andra länder.
Handelskrig kan resultera i högre kostnader för både konsumenter och företag, minskad internationell handel samt ekonomisk instabilitet.
Höjda handelshinder och motåtgärder
Vi tar ett exempel:
Land A känner sig orättvist behandlad på den internationella marknaden och vill skydda sin inhemska produktion – ärför inför man tullar, en skatt på varor som importeras, på land B och C.
Så varje gång en vara från B och C importeras till A läggs det en skatt på den importerade varan.
Tullar uttrycks oftast som en procentsats av varans värde. Om en 20-procentig tull införs, innebär det att 20 procent av varans värde läggs till som skatt när den importeras till land A.
– Det som händer då är att framförallt det land som har infört tullen missgynnas, eftersom det pressar upp priserna för alla som vill köpa varan, vilket kan påverka både hushåll och företag, säger Maria Persson, docent vid Lunds universitet.
Som svar på land A:s tullhöjningar kan länderna B och C välja att vidta motåtgärder. Dessa länder kan införa egna tullar på exportvaror från land A. Denna typ av åtgärder kan leda till en eskalering av handelskonflikten, där fler och högre tullar införs, vilket kan påverka den globala handeln negativt.
Historiskt exempel
Många politiker och experter har varnat för att ett handelskrig kan uppstå till följd av de tullar som USA:s president nu inför. För att hitta ett historiskt exempel på sådana drastiskt höjda tullar måste vi blicka tillbaka nästan 100 år, säger Maria Persson.
Det var under den tid då den ekonomiska krisen i USA tog sin början. År 1930 undertecknade den dåvarande presidenten Herbert Hoover den så kallade Smoot-Hawley Tariff Act, vilken höjde importtullarna i syfte att skydda inhemska företag och jordbrukare.
– Det fungerade inte alls, utan det ledde till ett handelskrig liknande det vi kanske kommer att få se nu. Även om man bör påpeka att dessa tullar inte var det som orsakade depressionen på trettiotalet, så kan man ändå säga att de bidrog till att göra den djupare och mer långvarig än vad den annars hade kunnat vara, säger Maria Persson.