Enligt Magnus Karlsson, avdelningschef för makroanalys hos Finansinspektionen, finns det utrymme för konsumenter att sänka sina räntekostnader. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Finansinspektionen

Bankernas bolånevinster sjunker – men fortsatt höga

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade Finansinspektionen (Fi) sin senaste kvartalsmätning av bankernas bruttomarginal på hushållens bolån. Enligt siffrorna sjönk bankernas bruttomarginalen under kvartalet, men trots detta finns det förhandlingsutrymme för konsumenter som vill få ner sina räntekostnader, enligt Fi.

– Bankernas bruttomarginal minskar, men den är fortsatt hög. Ur konsumenternas perspektiv finns det alltså förhandlingsutrymme. Det finns ett utrymme för konsumenterna och det är viktigt att de för en dialog med bolåneaktörerna för att se över möjligheterna att sänka sina räntekostnader, säger Magnus Karlsson, avdelningschef för makroanalys hos Fi.

Att det finns förhandlingsutrymme är något som även SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka håller med om.

– Även om bolånemarginalerna då minskat på marginalen för det senaste kvartalet är de på en historiskt hög nivå. Om du har bolån lönar det sig alltid att försöka ställa bankerna mot varandra och förhandla ner din ränta, säger hon.

Fler aktörer

Enligt Finansinspektionens mätning sjönk den så kallade bruttomarginalen, alltså bankernas faktiska utlåningsränta minus finansieringskostnader, under årets tredje kvartal – från 1,44 procent till 1,42. Enligt Magnus Karlsson kan det finnas många förklaringar till att marginalerna minskar.

– Vi har sett att bruttomarginalen gått ner några kvartal nu. Vi gör inte analyser om varför bruttomarginalen går ner. Det kan finnas många förklaringar, men det vi sett under de senaste åren är att medelstora bankers marknadsandelar stiger något på bekostnad av större banker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.