Hans Lindberg, vd för Svenska Bankföreningen. Foto: TT

Bankföreningen: Bankskatt ”saknar legitim grund”

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade höjningen av försvarets anslag ska delfinansieras av en bankskatt, bekräftar regeringen. Bankerna framhåller att en sådan skatt slår hårt mot jobb och tillväxt.

”Vi kan inte ha ett skattesystem som innebär godtycklig straffbeskattning av enskilda verksamheter och branscher”, säger Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen.

Det var en glad finansminister Magdalena Andersson som bekräftade att en banksskatt ska delfinansiera de höjda anslagen till försvaret. Bland annat sade hon att finanssektorn gör stora vinster och kan bidra mer till det gemensamma.

Mindre glada var tongångarna från bankernas branschorganisation, som i en skriftlig kommentar till SVT framhåller att en bankskatt skulle slå hårt mot jobb och tillvärt.

”Bankerna gör inga övervinster. De har lägre lönsamhet än de svenska börsbolagen i övrigt”, säger Hans Lindberg, vd på Svenska Bankföreningen.

”Tillfället är dessutom olyckligt då ekonomin nu är på väg in i en avmattning och det nya Baselregelverket för kapitaltäckning sannolikt kommer hålla tillbaka företagens kreditförsörjning.”

Dessutom, framhåller Svenska Bankföreningen, så saknar en bankskatt legitim grund.

”Vi kan inte ha ett skattesystem som innebär godtycklig straffbeskattning av enskilda verksamheter och branscher”, säger Lindberg.

Moderaterna kritiska

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, är också kritisk till regeringens förslag om finansiering.

– Att dessa fyra partier väljer att möta en sämre ekonomi med höjd skatt och nedmonterad arbetslinje är helt aningslöst, säger hon till TT.

– Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter. Om S, C, L och MP stryker friår och familjevecka behöver de inte höja skatten för att finansiera försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.