En sandstrand med solstolar och parasoller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är experternas råd för att komma billigare undan på semestern? Hör i klippet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Barnfamiljer lånar för att betala semestern

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje barnfamilj planerar att lägga mindre pengar på semestern i år jämfört med 2023. Samtidigt planerar många att ta privatlån för att ha råd med semesterresan.

– En sommarledighet är ju alltid trevligt men inte en nödvändighet för att överleva, säger Stefan Westberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som avråder från att ta blancolån för att bekosta semestern.

Svenska barnfamiljer beräknas i genomsnitt lägga 18 522 kronor på resor under 2024 års sommarsemester. Det visar en ny undersökning av Länsförsäkringar. Men de med lägre inkomster planerar att lägga betydligt mindre belopp, och bland dessa funderar 20 procent att ta ett privatlån för att ha råd med semesterresan.

– Det finns ju en risk att man lånar för en livsstil som man inte har råd med. Det sticker ut att det ändå är 20 procent som funderar på att ta ett blancolån till semesterresan, säger Stefan Westberg till Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån

– Det är bättre att ta ett blancolån för saker som man behöver, en bil eller en ny frys, säger Stefan Westberg.

Samtidigt fortsätter hushållens skulder till Kronofogden att växa. Siffror som Ekonomibyrån tagit del av visar att det totala skuldbeloppet hos Kronofogden nu är historiskt högt, 123,5 miljarder kronor. En ökning med 15 procent jämfört med 2023.

– Det är en rejäl del av Sveriges BNP. Att åka på semester för lånade pengar borgar för en tråkig utveckling och mer att göra för Kronofogden, säger Magdalena Kowalczyk, programledare på ekonomikanalen EFN och känd från Lyxfällan till Ekonomibyrån.

”Boka semestern så tidigt som möjligt”

Samtidigt blir det dyrare med semesteraktiviteter enligt SCB. Restaurang, hotellnätter och mat har alla blivit dyrare. Även glassen har blivit dyrare. En daimstrut kostar i dag 30 kronor, vilket är 20 procent mer än 2021, och många glassar har dessutom även krympt i storlek.

Ett tips för att undvika höga kostnader om man vill resa är att boka sin semester så tidigt som möjligt.

– Flyg och tågbiljetter tenderar att gå upp i pris ju närmre avresedatum det går. Vet man redan vart man ska bör man boka så tidigt som möjligt, säger Magdalena Kowalczyk till Ekonomibyrån.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Semesterkassan i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet