En undersökning från SBAB visar att bara 15 procent bland de som tog sitt första bolån de senaste åren lånade till över 85 procent av bostadens värde vid köptillfället. Foto: TT

Belåningsgrad i nya bolån rekordlåg

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga banken SBAB:s chefekonom ifrågasätter skärpta amorteringskrav och sänkt bolånetak. Han pekar på en färsk SBAB-enkät som visar att belåningsgraden bland debutanter på bolånemarknaden har fallit till de lägsta nivåerna på över 40 år.

Undersökningen visar att bara 15 procent bland de som tog sitt första bolån de senaste åren lånade till över 85 procent av bostadens värde vid köptillfället.

”Det är en markant minskning mot tidigare”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Nivån kan jämföras med över dubbelt så höga nivåer under perioden 1984-2008 och den är lägre än hur det såg ut på 1960- och 1970-talet.

”Problemet är inte hög belåningsgrad hos de som tar sina första lån nu utan att lånebeloppen och bopriserna är så mycket högre i dag än tidigare”, skriver SBAB:s chefekonom Tor Borg i en kommentar.

Han tillägger att lösningen i första hand är ökat utbud av bostäder.

Riksgäldschef: Var försiktig med krav

Finansinspektionen väntas lägga fram ett förslag om amorteringar nästa vecka, i samband med det så kallade Stabilitetsrådets möte.

Bankföreningen har redan skissat på ett frivilligt åtagande från branschen och varnat för att gå för hårt fram med stelbenta och lagstadgade krav. Riksbankschefen Stefan Ingves, som nyss sänkte styrräntan till noll, pläderar samtidigt hårt för amorteringskrav som en viktig åtgärd för att bromsa den ökade skuldsättningen bland hushåll.

I Stabilitetsrådet medverkar även riksgäldschefen Hans Lindblad.

– Det är väldigt viktigt att vara försiktig. Ett amorteringskrav skulle kunna innebära en ganska betydande likviditetsindragning och därmed ett konsumtionsbortfall, säger han.

Sjunkande konsumtion

Hushållens konsumtion sjönk med 0,5 procent i tredje kvartalet jämfört med kvartalet före.

– Ett felaktigt utformat krav kan på både kort och medellång sikt faktiskt öka hushållens känslighet och därmed öka riskerna, säger Lindblad.

Vice riksbankschef Martin Flodén tror inte att amorteringskraven som nu diskuteras får de negativa effekter Lindblad befarar.

– Men det gäller att göra det på rätt sätt och i rätt omfattning, säger han.

– Här handlar det om att få till ett beteende som påverkar hela bolånemarknaden under längre tid och att vi börjar röra oss i rätt riktning, tillägger han.

Krav kan strida mot konkurrensregler

Konkurrensverket varnar för att konkurrensen på bolånemarknaden kan försvagas om bankerna inför den nya rekommendation om amorteringar på bolån som Bankföreningen lade fram den 7 oktober.

Konkurrensverket varnar för att Bankföreningens rekommendation kan innebära att viktiga verktyg för bankernas konkurrens försvinner. Samtidigt ser myndigheten en risk för att branschgemensamma villkor kan skapa inlåsningseffekter, som begränsar hushållens möjlighet och motiv att byta bank.

”Bankföreningens rekommendation kan därmed utgöra ett beslut av en företagssammanslutning som strider mot konkurrensreglerna”, skriver Konkurrensverket i en preliminär analys av frågan.

Utredningen av frågan pågår dock fortfarande, påpekar verket, och något slutligt ställningstagande i frågan har ännu inte tagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.