Det senaste året har boräntorna stigit kraftigt samtidigt som inflationen skenat. Och bankerna skärper nu kraven på bolånekunderna. Högre kalkylräntor och tuffare så kallade “kvar att leva på”-kalkyler har gjort att många får låna mindre pengar för bostadsinköp än tidigare.
För vissa kunder går det så långt att man “fastnar” på sin bank då man får nobben hos konkurrenterna.
– Det kan bli svårt att få lån, det kan bli svårt att utöka sitt lån och det kan bli svårt att byta bank, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.
Hon får medhåll av Anneli Adler, privatmarknadschef på Danske bank.
– Ja, och det gäller främst de kunderna som belånat sig ganska högt de senaste åren, säger hon.
Fler ansökningar nobbas
En bolånetagare som SVT varit i kontakt med beskriver med förvåning hur han nekas att flytta sitt bolån till en annan bank trots att familjen har goda inkomster och låg belåningsgrad.
Och för de bolånetagare som inte kan ställa banker mot varandra är risken stor att räntekostnaden blir ännu högre.
– Det blir tufft. Man har ju inte så stor konkurrensfördel när man inte kan hota med att byta, säger Christina Sahlberg på Compricer.
Både Compricer och Zmarta, en annan låneförmedlare, uppger att andelen bolåneansökningar som nobbas har ökat under året. Siffror från Statistiska centralbyrån visar också att svenskarnas bolåneskuld krympte i februari – för första gången på 18 år.
Boräntorna väntas stiga ytterligare
Den bank som just nu har den högsta kalkylräntan (7 procent) är Danske bank.
– Det händer att vi ger avslag till vissa typer av kunder lite oftare än vad vi har gjort tidigare, säger Anneli Adler, privatmarknadschef på Danske bank.
På onsdagen meddelade Riksbanken att de höjer styrräntan med ytterligare 0,50 procentenheter till 3,5 procent, vilket väntas få bolåneräntorna att stiga ännu mer.