Bonusfest på skandalomsusat bolag

Publicerad

SVT:s granskning visar att call center- och it-bolaget Evrys ägare gett ledningen mångmiljonbonusar och omfattande aktieprogram under samma period som då kvalitetsproblemen uppstod hos kunden SCB. Ägarna har även tagit ut stora vinster som hamnat i skatteparadis.

I höstas tvingades bland annat regeringen och Riksbanken revidera sina prognoser på grund av grova felaktigheter i den viktiga arbetslöshetsstatistik som underleverantören Evry lämnat till Statistiska centralbyrån. Bland annat fick SCB justera BNP för andra kvartalet med cirka fem miljarder kronor.

Mycket lönsamt

Men problemen har inte synts i ledningen eller ägarnas lönekuvert. Tvärtom.

Evry var 2018 mycket lönsamt med en vinst före skatt på närmare en miljard svenska kronor.

Dessutom har huvudägaren, det brittiska riskkapitalbolaget Apax, tjänat cirka åtta miljarder kronor på börsnotering och utköp av Evry under fem år. Pengarna har gått via ett holdingbolag i Luxemburg till moderbolaget på lågskatteön Guernsey.

Evrys styrelseordförande 2018 var Göran Lindahl. Lindahl tvingades avgå som vd för verkstadskoncernen ABB år 2000 efter att huvudägaren offentliggjort och kritiserat hans pension på över en halv miljard kronor. Han fick senare återbetala en del av pensionen. Enligt Evrys årsredovisning för 2018 ägde han då över en miljon aktier i bolaget då värda runt 30 miljoner kronor. En del av aktierna hade han fått av Evry i form av optioner.

Bonusregn

Inte heller Evrys chefer har gått lottlösa.

Everys dåvarande finanschef fick tillsammans med den tillträdande och avgående vd:n under 2017 och 2018 bonus och optioner värda totalt cirka 70 miljoner kronor.

SVT har sökt Göran Lindahl och Apax styrelseledamöter i Evry utan resultat.

Affärsmodell gjorde ägare till mångmiljardär

Det brittiska riskkapitalbolaget Apax Partners köpte Evry, som har sin bakgrund i norska Statens driftscentral, år 2014 för cirka drygt fyra miljarder kronor. Tre år senare fick Apax drygt fem miljarder kronor för knappt hälften av sina aktier när de börsnoterade bolaget i Oslo. Evrys intäkter kommer till stor del från offentliga institutioner i Norge och Sverige. 

Två år senare, i juni 2019, köptes bolaget ut från börsen av finska it-jätten Tieto. Apax fick då motsvarande drygt sju miljarder kronor. Det betyder att Apax lyckats trefaldiga värdet på bolaget på fem år och samtidigt tjänat cirka åtta miljarder kronor på investeringen utöver de årliga utdelningarna. Pengarna har hamnat, via ett holdingbolag i Luxemburg, i Apax bolag på lågskatteön Guernsey.

Apax affärsmodell har varit lönsam för fondbolagets ägare och seniora partners. Grundaren Sir Ronnie Cohen räknas i dag som en av Storbritanniens rikaste män med en uppskattad förmögenhet på närmare tre miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.