Stockholmsbörsen rasar på måndagen. Foto: TT

Fallande börs återhämtade sig

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen och kronan tog rejält med stryk i den inledande handeln på måndagen. OMXS-index återhämtade dock större delen av nedgången och stängde på minus 0,4 procent.

Marknaden ville först plötsligt bort från allt som upplevdes som riskfyllt, då man såg en risk för att Ukrainakriget skulle kunna få bestående effekter på världsekonomin när det i helgen börjat diskuteras ett västligt embargo mot rysk gas och olja. Under den inledande handeln rasade OMXS-index med över 4 procent.

Men sedan det rapporterats om ett möte mellan Rysslands och Ukrainas utrikesministrar i Turkiet vände det.

OMXS-index har, trots måndagens lilla uppgång, dock tappat över en femtedel av sitt värde sedan årsskiftet.

Råoljan lyfter

Världsmarknadspriset på råolja lyfter samtidigt med drygt 3,4 procent till 122 dollar per fat efter att under nattens handel varit uppe över 139 dollar per fat som högst.

Kronan tog stryk när det blev som mest trångt i dörren på valutamarknaden och noterades som lägst på 10:04 kronor per dollar – den svagaste kronkursen sedan 2002. Den svenska valutan hängde dock med börserna uppåt vid lunchtid, till en kurs på 9:95 kronor per dollar.

På kryptomarknaden pressas bitcoin nedåt med nästan 1 procent till omkring 38 700 dollar, vilket kan jämföras med de historiska topparna nära 68 000 dollar så sent som i november i fjol.

Det är även skakigt på råvarumarknaden, där man nu positionerar sig för uteblivna leveranser av spannmål och olika metaller – som palladium och aluminium – från Ryssland och Ukraina.

Vetepriset i terminshandeln i Paris lyfte i förmiddagshandeln med 11 procent och har därmed gått upp med nästan 50 procent sedan årsskiftet. Prisrörelsen hänger samman med att Ukraina och Ryssland normalt står för över 25 procent av utbudet på den globala exportmarknaden för vete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.