Stockholmsbörsens breda index OMXSPI tappade 4,4 procent och de mest omsatta bolagen på OMXS30-listan gick ned 3,9 procent på måndagen. Fallet är det största sedan pandemivåren 2020.
Sedan årsskiftet har börsen gått ned omkring 12 procent.
Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index rasade tungviktare som Atlas Copco och Investor 6,0 respektive 4,6 procent. Sämst gick det för Evolution som tappade 8,6 procent. Men nedgången var bred, med samtliga 30 aktier i OMXS30 på minus
Biltillverkaren Volvo Cars och riskkapitalbolaget EQT tillhörde dem som tog mest stryk utanför finlistan, med kursras på 8,0 respektive 7,8 procent.
Kursfall även i Europa och USA
Nedgången ligger i linje med kraftiga kursfall på ledande Europabörser.
Även i USA föll börskurserna när handeln öppnade på måndagen, men utvecklingen vände med några timmar kvar och både New Yorkbörsen och den tekniktunga Nasdaqbörsen slutade på plus.
Förra veckan föll S&P500-index med nästan 6 procent, medan Nasdaqbörsen tappade 8 procent av sitt värde.
Situationen på de amerikanska börserna kan vara en av orsakerna till måndagens svenska ras, menar Mattias Isakson som är strategichef på Swedbank.
Räntefrossa och geopolitisk spänning
Marknaden präglas just nu av oro för räntehöjningar. De stigande räntorna är anledningen till att det främst är högt värderade aktier som tar den värsta smällen, enligt Mattias Isakson. Räntefrossan har eskalerat i takt med kraftigt ökad inflation runt om i världen.
Marknaden påverkas även av den ökade geopolitiska spänningen mellan Ryssland och väst. Enligt bedömare skulle en rysk invasion av Ukraina kunna leda till kraftigt högre energipriser.
– Dels är det inflationen och ränteuppgångarna som orsakat och orsakar den börsoro som vi egentligen haft sedan årets början. Men nu har vi också det spända läget Ryssland-Ukraina. Det är inte en cocktail som investerare gillar, och då vill många dra sig ur marknaden, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Hör experternas prognoser om börsåret 2022 (Morgonstudion, 18 januari):