Butikskedjan Flash är bara en av flera som gått i konkurs de senaste veckorna. Foto: Claudio Bresciani / TT

Klädbranschen i kris – flera märken på väg att försvinna

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars förklarade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens om coronapandemin i Sverige s att flera företag kommer att gå i konkurs innan krisen är över. För flera klädbutiker är konkursen redan ett faktum.

– Det krävs mer åtgärder från staten, säger Johan Andersson, vd för en av koncernerna som fått sätta butiker i konkurs.

Coronapandemin fortsätter att få svenskarna att stanna hemma. Något som påverkar handeln ute i samhället. Under mars månad har flera butiker redan ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion efter att haft problem med att betala av sina skulder. Och trenden har fortsatt i april.

– Det här är en enormt tuff period. Kanske den tuffaste perioden detaljhandeln har upplevt, säger Johan Andersson, vd på koncernen Mellby Gård som bland annat äger butikskedjorna Flash och Dea Axelsson. Två kedjor som gick i konkurs i mars.

Johan Andersson, vd vid Mellby gård, företaget som äger bland annat klädbutikerna Flash och Dea Axelsson. Butiker som nu gått i konkurs. Foto: Mellby gård

Mattan drogs undan

Enligt honom hade man aldrig fattat beslutet om konkurs för butikskedjorna om det inte vore för coronakrisen.

– Det här är bolag som vi haft länge. Det har varit tuffa perioder men man såg en ljusning innan mattan drogs undan under fötterna. Upp emot 70 procent av kunderna har försvunnit i delar av branschen de senaste veckorna, säger han.

Och det är inte bara Flash och Dea Axelsson som hamnat på obestånd den senaste tiden. MQ holding, som driver butikskedjan Joy, begärdes i konkurs i mitten av mars. Och i mitten av april gick flaggskeppet Marqet (tidigare MQ) samma öde till mötes. Och kedjor som Polarn o Pyret, Brothers och Intersport har satts i företagsrekonstruktion.

– Rekonstruktion  innebär att man hamnat på obestånd men tror att det över tid går att reda upp affärerna. Men det återstår att se om det lyckas, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Företag i kläm

Och enligt Johan Andersson, vd på Mellby gård, har de mellanstora företagen kommit i kläm när regeringen presenterat krispaket. Samtidigt tycker han att den slopade arbetsgivaravgiften och hjälp med hyran för särskilt utsatta företag är ett steg i rätt rikting.

– Det finns ju ingen anledning att hålla igen här, säger Johan Andersson.

Här är några av klädkedjorna som fått ekonomiska problem mars 2020

Konkurs:

Dea Axelsson

Flash

Joy

Marqet

Rekonstruktion:

Brothers

Polarn o Pyret

Department and stores

Accent

Morris

Rizzo

Intersport

Det här innebär konkurstermerna

Vad är en konkurs?

– Det är när ett företag hamnat obestånd och inte kan betala av sina skulder till fodringsägarna och att man därför inte ser någon chans för företaget att överleva, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Då får företaget en konkursförvaltare som ser till vilka skulder och tillgångar företaget har för att sedan avveckla företaget så att så många fordringsägare kan få betalt som möjligt för sina skulder. Att en klädkedja går i konkurs behöver därför inte innebära att butiken i fråga försvinner för alltid. Om ett annat företag köper upp butikerna kan det hända att det fortsätter att finnas. Men det är olika från fall till fall,

Vad är en företagsrekonstruktion?

– Det är när ett företag hamnat i obestånd men att man tror att man på sikt kommer kunna reda upp det. Det kan vara något stort som hänt vid ett tillfälle som gjort att bolaget hamnat i trångmål, som exempelvis att en stor kund gått i konkurs vilket gjort att man snabbt förlorat tillgångar, säger Richard Damberg.

Företaget får då en rekonstruktör tilldelats som ser över företagets tillgångar. När det gäller exempelvis klädbutiker beror det från fall till fall om butikerna hålls öppna eller om de stängs under rekonstruktionen.

– Viktigt att komma ihåg är att ett företag mycket väl kan försättas i konkurs efter att rekonstruktionen är avslutad. Eller så lyckas man reda ut ekonomin, säger Richard Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.