Coronakrisen inom flygbranschen fördjupas

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till hela Italien tills vidare. SAS, Norwegian, Ryanair, Easyjet och British Airways är några av bolagen som nu utvidgar sina åtgärder för att hantera Coronakrisen. Flygbolaget SAS ber bolagets anställda att kapa sin lön med 20 procent, enligt norska tidningen Dagens Næringsliv.

SAS ledning meddelade på eftermiddagen att man vill sänka både lön och arbetstid för de anställda med 20 procent under en tremånadersperiod. Det är redan bestämt att koncernledningen ska sänka sina löner, säger presschefen Freja Annamatz till TT.

Pilotfacket är redo att samarbeta men har inte tagit ställning till siffran. Det säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförenings SAS-sektion.

Coronapandemin

Flygbolaget har drabbats hårt av coronautbrottet och tvingats ställa in en mängd flygningar. På tisdagen kom även beskedet att alla som bokat en resa med SAS till ett europeiskt land mellan den 10 mars och 30 april 2020 får fri ombokning.

Tusentals Norwegian-flygningar ställs in

Norwegian ställer in omkring 3 000 flygningar mellan mitten av mars och mitten av juni, motsvarande cirka 15 procent av kapaciteten för perioden. Runt om i världen fördjupas problemen inom flygbranschen till följd av Coronakrisen.

– Norwegian har också infört flera andra åtgärder, inklusive tillfälliga uppsägningar av en betydande andel av arbetskraften, uppger företaget i ett uttalande.

Österrike nekar människor som kommer från Italien inträde medan British Airways avbryter alla flyg till och från landet.

Ryanairpersonal orolig

Från och med fredagen den 13 mars stoppar Ryanair alla avgångar till Italien på grund av coronaviruset. Bolaget ställer också in samtliga av sina flygningar inom Italien från och med den 11 mars. Beslutet gäller fram till den 8 april.

Ryanair flyger i vanliga fall från Skavsta utanför Nyköping till bland annat Bergamo i den hårt drabbade regionen Lombardiet. Flygbolaget har också resor från Landvetter till Italien.

Enligt uppgifter till SVT har det funnits en oro bland personalen på Ryanair för att smittas av det nya coronaviruset i samband med flygningarna till Bergamo från Skavsta flygplats. De flighter som har gått har varit mer än halvtomma, enligt en anställd på företaget.

Karantän för alla som kommer till Israel

Israel har hittills rapporterat 50 fall av viruset efter att ha testat tusentals människor. Inga dödsfall har hittills rapporterat. Landets förhållanden är unika, med bara en större flygplats, Ben Gurion International, nära Tel Aviv, och relativt begränsad rörelse över gränserna. El Al Israel Airlines har redan avbrutit flera rutter, varslat personal och vinstvarnar. Internationella resor har flyttats till en enda terminal och även hotell vinstvarnar. Alla israeler som återvänder från utomlandsresor sätts i karantän och utlänningar måste bevisa att de är villiga att sättas i självkarantän.

– Vi landade i Israel och hörde på nyheterna att vi behöver vara hemma i två veckor. Det sa ingen till oss här på flygplatsen, sa 27-åriga Tom Yatzkan, en israelisk student som återvände från Bulgarien.

– Det är väldigt sorgligt eftersom vi inte kommer kunna jobba eller studera, men sånt är livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet