Varför är den svenska kronan så svag?
– Det finns fler förklaringar. För det första beror det på Riksbankens räntepolitik och på att det finns förväntningar på att banken ska låta styrräntan ligga lågt under lång tid framöver. En låg ränta gör att Sverige inte blir så attraktivt för utländska placerare, vilket försvagar kronan, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, och fortsätter:
– Dessutom har det tidigare funnits en oro för att det kan bli en nedgång på svensk bostadsmarknad. Detta är något som pressade kronan i höstas.
– En tredje faktor som spelar roll är den ökade risken för handelskrig mellan USA och Kina, vilket även fått de globala börserna att skaka. Detta påverkar både den svenska börsen och den svenska kronan negativt.
Kronraset har tilltagit
Kronan har försvagats länge men fallet har tilltagit de senaste månaderna. Anna Breman konstaterar att kronan nästan är nere på samma låga nivå som kring finanskrisen, detta trots att både svensk ekonomi och global ekonomi går bra idag.
– Det är ovanligt att kronan är så svag. Det är inte riktigt ett normalläge givet förutsättningarna, säger hon.
Är den svenska kronan felvärderad?
– Jag kan tycka att den har tagit väl mycket stryk om man tänker på hur bra det går för svensk ekonomi.
Vad tror du kommer hända med kronkursen framöver?
– Vår prognos är att kronan ska stärkas framöver, men man får ha respekt för att det är en osäker marknad, så det är svårt att säga när det ska ske.
Vad betyder det för oss i Sverige att kronan är svag?
– Om man reser blir det dyrare, särskilt i euroområdet. Dessutom påverkar det bland annat de som äger utländska fonder och företagare som jobbar mot utlandet. Svenska exportföretag gynnas av en svag krona medan det blir dyrare för detaljhandelsföretag som importerar. På sikt kan det även göra att inflationen kommer upp vilket kan innebära att Riksbanken höjer räntan tidigare, än man annars hade gjort.