Men det har ändå gått att utveckla delar av ekonomin de senaste åren. Digitala tjänster har fått en mer betydande roll och blivit en större del av exporten.
– Men även sektorer inom jordbruk och matproduktion har utvecklats, säger Veronika Movchan, chefsekonom vid forskningsinstitutet IER i Kiev i Ekonomibyrån.
Svensken Andreas Flodström som driver techbolaget Beetroot med verksamhet i Ukraina har sett en positiv utveckling de senaste åren.
– I nuläget påverkas vi mest av oro. Jag har investerat här i tio år och sedan krisen 2014 har techbranschen sexdubblats i storlek. Ukraina har utvecklats otroligt mycket under de här åren, säger han i Ekonomibyrån.
Miljardförluster i exportintäkter
Stridigheterna har lett till stora ekonomiska kostnader för Ukraina sedan konflikten trappades upp 2014.
– Enligt en beräkning fram till förra året har konflikten kostat Ukraina omkring 280 miljarder dollar. Alltså 40 miljarder dollar per år i skador, säger Karl Lans, börsanalytiker Avanza, i Ekonomibyrån.
”Öppnar upp mot världen”
En långsiktig konsekvens av krisen och konflikten med Ryssland är den låga nivån av investeringar. Samtidigt är den militära upprustningen kostsam.
– Å andra sidan har den stoppade handeln med Ryssland lett till att Ukraina kunnat börja exportera mer till EU och öppna upp mot resten av världsmarknaden, säger Veronica Movchan, chefsekonom vid forskningsinstitutet IER i Kiev i Ekonomibyrån.
Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Kursen i kristider, på SVT Play.