Miroi ställer inte upp på någon tv-intervju men bolagets ägare Jan Aspvik säger till SVT att de felaktigheter som Arbetsförmedlingen upptäckt är historia, och att man inte är ett bolag som satt i system att fuska sig till skattepengar. Foto: SVT

Dubbla smällar för coachjätten – efter allvarliga fel och dåliga resultat

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens skärpta kontroller slår hårt mot en av coachbranschens största aktörer. Myndigheten har stoppat minst 100 verksamheter på olika håll i landet och utbildningsföretaget Miroi har förlorat en rad uppdrag efter avslöjanden om brister i verksamheten och dåliga resultat. Uppsägningarna har gett bolaget ekonomiska problem.

Miroi tillhör jobbcoachbranschens största aktörer, men har också gång på gång fått kritik för sin verksamhet – till exempel när SVT Nyheter 2013 avslöjade att man visat en komedifilm som en dagsaktivitet för arbetssökande.

Efter en mängd klagomål gjorde Arbetsförmedlingen 2016 en stor granskning av Miroi, där man hittade hittade sammanlagt över 100 felaktigheter, varav 41 fall av bristande lärartäthet. Myndigheten valde att säga upp avtal på tio orter med sammanlagt 300 deltagare. Myndigheten stoppat minst 100 verksamheter på olika håll i landet.

Miroi hävdade att uppsägningarna skett på felaktiga grunder, och stämde Arbetsförmedlingen på 56 miljoner. Men efter ett års förhandlingar i domstol valde man att dra tillbaks kraven och acceptera uppsägningarna. Båda parter betalar dock sina rättegångskostnader – vilket för Arbetsförmedlingen innebär 9,5 miljoner till en extern advokatbyrå.

Förlorar 13 avtal

Hösten 2017 drabbades Miroi av nästa smäll. När Arbetsförmedlingen för första gången sa upp avtal med de jobbcoachföretag som uppvisat de sämsta resultaten i att hjälpa deltagare till arbete inom tjänsten ”Stöd och matchning”, så blev Miroi den stora förloraren.

9 av de 20 uppsägningarna drabbade Miroi, vars tjänster sades upp i Eskilstuna, Falun/Borlänge, Gotland, Gävle, Göteborg, Haparanda, Sundsvall, Växjö och Östergötland.

Så sent som härom veckan meddelade Arbetsförmedlingen att man säger upp ytterligare 40 avtal till följd av dåliga resultat, och även här fanns Miroi bland förlorarna – nu i Avesta, Nyköping, Oskarshamn och Västerås.

Obetalda skulder

Raden av uppsägningar slår hårt mot Mirois ekonomi. Omsättningen – som 2013 låg på en halv miljard kronor – har minskat och bolaget har fått säga upp både personal och lokaler.

Flera gånger det senaste året har man hamnat hos kronofogden till följd av bland annat obetalda hyror.

Miroi ställer inte upp på någon tv-intervju men bolagets ägare Jan Aspvik säger till SVT att de felaktigheter som Arbetsförmedlingen upptäckt är historia, och att man inte är ett bolag som satt i system att fuska sig till skattepengar.

Han medger att man har dåliga resultat när det gäller att få personer i arbete men menar att man jobbar på att bli bättre. Han framhåller att man fått nya utbildningsuppdrag från Arbetsförmedlingen och säger att de ekonomiska problemen inte är så allvarliga att bolagets framtid skulle vara hotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.