Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om det här går i mål blir den nya normen att sätta stopp för slit- och slängkulturen”, säger Ebba Busch (KD). Foto: SVT

Ebba Busch vill stoppa slit- och slängkulturen – avhandlas nu i EU

Uppdaterad
Publicerad

Världens stora klädfirmor ska hindras från att förstöra tillbakaskickade persedlar om EU-länderna får som de vill.

– Om det här går i mål blir den nya normen att sätta stopp för slit- och slängkulturen, säger näringsminister Ebba Busch (KD).

När EU-kommissionen för ett drygt år sedan lanserade sitt förslag om ekodesign stod klädbranschen i centrum. Bland annat manades till förbud mot att förstöra kläder som returnerats till tillverkaren.

Det säger nu medlemsländerna ja till.

– Alla vet vi hur det är när man lite stressad har beställt kläder online och sedan konstaterar att allt inte passat på ungarna därhemma. Kläderna skickas tillbaka och det vi har sett då är att väldigt mycket av fullt funktionsdugliga kläder har slängts eller bränts. Det är inte hållbart i något perspektiv, säger Ebba Busch på plats vid EU-ländernas industriministermöte i Bryssel på måndagen.

”Försökt medla”

På mötet enades Busch och hennes kollegor från övriga EU-länder om ministerrådets syn på förslaget. Där ingår bland annat ett direkt inskrivet förbud mot förstörande av textilier och skodon, snarare än att gå via en uppföljande lagstiftning – en delegerad akt – från kommissionens sida.

Som vårens ordförandeland i ministerrådet har Sverige lett förhandlingarna och kompromisserna mellan olika förbudsskrivningar. Det har beskrivits som att Sverige försökt få bort förbudet, vilket Ebba Busch dock tillbakavisar.

– Det har varit svårt att navigera i detta och Sverige har som ordförande under våren försökt medla mellan de olika ståndpunkterna och lyckats få en balans som kan få stöd i ministerrådet där vi faktiskt snarare skärper positionen jämfört med kommissionens förslag, säger näringsministern i Bryssel.

Vill gå längre

Nästa steg är nu att invänta vad som sägs i EU-parlamentet, vars miljöutskott röstar om frågan den 5 juni. Önskemålen där är att gå ytterligare ett steg och även kräva förbud för förstörande av tillbakaskickad elektronik.

När EU-parlamentet sagt sitt kan sedan slutförhandlingar inledas senare i år.

Först därefter blir det klart hur omfattande åtgärderna blir och exakt när de kan träda i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.