Nea Nilsson visar i videon upp sina byxor hon sytt ihop av två par gamla byxor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jättekul att känna att man har ett par byxor som ingen annan har, säger Nea Nilsson som har sytt ett par byxor av två gamla. Se mer i klippet om Ängelholms satsning på hållbart mode. Foto: SVT

Så tar du vara på gamla kläder – Ängelholms kommun uppmärksammar hållbart mode

Uppdaterad
Publicerad

På stadsbiblioteket i Ängelholm hålls workshop för unga med fokus på att lära sig använda gamla kläder istället för att slänga och köpa nytt. Monica Palmqvist är slöjdare och håller i projektet – som kan komma att fortsätta med slöjdverkstad för alla.

Nea Nilsson har besökt workshopen och sytt ihop två par gamla byxor till ett nytt unikt par med egna broderier på.

 – Det är ju både bra för miljön och kul att ha något personligt som ingen annan har, säger Nea Nilsson.

Monica Palmqvist som slöjdar och formgiver med fokus på hållbarhet, håller i workshopen. Hon har länge sytt om kläder och tagit tillvara på gamla textilier och i åttonde klass gjorde hon sin första jacka av gamla jeans.

Ängelholms lokala naturskyddsförening vill fortsätta projektet

För att kunna fortsätta med projektet har nu Ängelholms lokala Naturskyddsförening ansökt om pengar.

 – Om vi får grönt ljus för detta projekt kör vi igång och öppnar upp vår verkstad fyra gånger i månaden, dit kan vem som helst komma och ta vara på gamla textilier och kläder, säger Kristin Johansson som sitter i styrelsen för Naturskyddsföreningen.

Syftet med projektet är att fler i kommunen ska bli uppmärksammade på hållbart mode, cirkulär ekonomi och hur man undviker slit och släng.

Se kläder som Monica Palmqvist gjort i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.