• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter börsraset i Moskva: Banker varnar för att köpa ryska fonder

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 100 000 svenskar har investerat delar av sin premiepension i ryska fonder. Nu väljer många att sälja dessa för att sätta press på Ryssland – samtidigt som andra väljer att investera i ryska marknader.

– Jag vågar inte säga att det är köpläge, vi varnar snarare för att köpa ryska värdepapper, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det privata sparandet i Rysslandsfonder har den senaste tiden minskat tydligt hos bankerna Avanza och Nordnet.

– Vi ser nu att var tionde kund med Rysslandsfonder har agerat på något sätt och totalt sett är det utflöden vi ser, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Även hos Pensionsmyndigheten syns ett trendbrott, antalet fondbyten har ökat. I torsdags skedde tre gånger så många som vanligt.

– Handeln har bestått av både köpare och säljare, så det verkar finnas positioner på båda sidor, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Handeln kan stoppas helt

Samtidigt har både Pensionsmyndigheten och flera banker flaggat för att det finns risker med att handla ryska värdepapper.

– Det är extrema rörelser på den ryska börsen just nu. Dessutom finns en risk man blir sittande med värdepapper som stoppas från handel med anledning av internationella sanktioner, eller att det inte går att fastställa fondernas pris, säger Frida Bratt.

Risk för lägre pension

I dag har ungefär 100 000 svenskar valt ryska fonder som en del av sin premiepension. Värdet på dessa har minskat kraftigt när börsen rasade i Moskva i torsdags, där index som mest gick ned med över 50 procent.

Beroende på den fortsatta utvecklingen riskerar således en del pensionärer i Sverige en lägre pension efter årsskiftet, när fondernas värde fastställs.

– Det kan påverka pensionen, men premiepensionen utgör en ganska liten del av den totala pensionen. Jag ser därför ingen större fara för att det kommer bli någon större påverkan, säger Ole Settergren på Pensionsmyndigheten.

Den som vill se över eller ändra sina fondval i premiepensionen hänvisas till Pensionsmyndighetens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.