Många har sedan pandemins utbrott börjat spara i aktier och fonder istället för att resa och gå i butiker. Men i takt med börsuppgången har investerare också sett till att försäkra sig mot ett börsfall. Ett av börsens två skräckindex, SKEW, har stigit från 122 i april 2020 till nära 140 ett år senare.
– Det visar att det köps fler försäkringar mot ett eventuellt börsfall, förklarar Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Försäkringen är helt enkelt en investering i ett finansiellt instrument vars värde stiger om börsen sjunker.
– Så det man förlorar på en börsnedgång kommer man att kompenseras för genom att de här finansiella instrumenten istället ger en vinst vid en börsnedgång, förklarar Robert Bergqvist.
Mäter spänningarna i marknaden
Högt SKEW-index kan förvisso indikera att en börsnedgång är i görningen men behöver inte innebära dramatik. Börsens andra skräckindex, VIX, mäter hur nervös marknaden är för stunden. Det låg på rekordnivån 83 i pandemins början, när börsrörelserna var stora. Nu ligger värdet istället under medel, kring 17. Marknaden tycks alltså inte vänta sig några kraftiga kursrörelser. Robert Bergqvist liknar skräckindexen vid en seismograf som försöker uppfatta vad som händer i jordskorpan.
– Båda index mäter spänningarna i marknaden. Om det skulle hända något, jordbävning eller vulkanutbrott, så kan man möjligen bedöma hur kraftfulla de händelserna kommer att bli, men du kan inte säga när de kommer att inträffa, säger han.
Är det smart som ny investerare att följa skräckindexen?
– Jag tycker att de kompletterar bilden och visar det som vi ofta har svårt att observera – ”hur tänker marknaden där ute?”, säger Robert Bergqvist.
Se börsspökena förklara mer om hur skräckindexen fungerar i videon ovan.