– Om det visar sig att skuldsättningen ökar ytterligare får vi komma med motåtgärder, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Skyndsamt
I mitten av november kommer det finanspolitiska stabilitetsrådet med sin bedömning och därefter kommer regeringen att diskutera möjliga åtgärder med berörda myndigheter och med riksdagens partier. Bolund vill inte ange någon tidsplan för när åtgärder kan tänkas komma.
– Men vi behöver nog vara ganska skyndsamma om det visar sig att skuldsättningen fortsätter öka, säger han.
Den åtgärd som ligger närmast till hands är skärpta amorteringskrav.
Lagom takt
– Sverige sticker ut när det gäller amorteringskultur, till exempel jämfört med våra nordiska grannländer. Det är en fråga som jag tycker är väldigt väsentlig, att se på hur vi kan skapa en bättre amorteringskultur där det blir normalt att man faktiskt betalar av på sina lån, säger Bolund.
– Men det gäller att ta steg i en lagom takt så att man inte skapar osäkerhet. Det är en grannlaga uppgift.
Bolund tror inte att dagens sänkning kommer att få några dramatiska effekter, eftersom räntan redan var låg och hushållens skuldsättning på en historiskt hög nivå.
Ger avtryck
Han förväntar sig att bankerna nu kommer att se till att räntesänkningen ger avtryck på boräntorna.
– Det är viktigt att kunderna är aktiva och ställer bankernas erbjudanden mot varandra. Där finns det mer att göra från enskilda konsumenters sida, men också från politikens, till exempel genom att underlätta för kunderna att byta bank, säger Bolund, som även är konsumentminister.
Bankföreningen har föreslagit att lån ska amorteras ner till 50 procent, vilket är ett initiativ som Bolund välkomnar.
– Det är för tidigt att säga om det är en tillräcklig åtgärd, det är ett initiativ som kommer att tas med i den vidare processen, säger Bolund.