ECB-chefen Mario Draghi på väg in på mötet som ledde fram till en överenskommelse om nya lån till Grekland. Foto: Scanpix

Klart i natt: Efterlängtade miljarder till Grekland

Uppdaterad
Publicerad

En uppgörelse om att banta Greklands skuldberg med 40 miljarder euro banade väg för nya mångmiljardutbetalningar som ska hålla Grekland flytande.

Det tog närmare 13 timmar, det tredje maratonmötet på lika många veckor, för euroländernas finansministrar och Internationella valutafonden (IMF) att enas om detaljerna.

Enligt uppgörelsen ska Greklands statsskuld minskas med 40 miljarder euro (343 miljarder kronor) till 124 procent av BNP till 2020. Ministrarna lovade också att vidta ytterligare åtgärder för att minska skulden till under 110 procent två år senare, 2022.

Ekonomiska krisen i Grekland

Miljardutbetalning

Överenskommelsen banar väg för beslut om nya utbetalningar från det stödlån på närmare 130 miljarder euro som det krisdrabbade landet beviljades i fjol. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade att det formella beslutet kommer att fattas 13 december. Grekland får upp till 43,7 miljarder euro (375 miljarder kronor) i omgångar fram till slutet av mars, på villkor att Aten uppfyller villkoren.

De nya miljarderna ska bland annat rekapitalisera de grekiska bankerna och tillåta regeringen att betala löner och pensioner.

”Hållbar väg”

IMF-chefen Christine Lagarde sade efter mötet med eurozonens finansministrar att Greklands skuldbörda är på väg tillbaka mot en ”hållbar” väg.

–IMF ville försäkra sig om att dess europeiska samarbetspartner skulle vidta nödvändiga åtgärder för att få in Greklands skuldbörda på en hållbar väg, sade Lagarde vid en presskonferens efter maratonmötet i Bryssel.

–Jag kan nu säga att det har uppnåtts, tillade hon.

Greklands premiärminister Antonis Samaras berömde nattens överenskommelse om att lindra landets skuldbörda.

-Allt har gått bra. Alla greker har kämpat (för uppgörelsen) och i morgon gryr en ny dag för varje grek, sade Samaras till grekiska medier i Aten efter tillkännagivandet i Bryssel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet