En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en närbild av en elbilsladdare i fokus, som sitter ansluten till bilen, med mjukt ljus som framhäver detaljerna. Den högra sektionen visar motorjournalisten Julia Brzezinska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har elbilars batterier kort livslängd? Hör motorjournalisten Julia Brzezinska gå igenom tre föreställningar om elbilar i videon. Foto: Ørn E. Borgen/NTB/SVT

Ekonomen: Då kan priset på elbilar gå ner

Publicerad

Risken för mångmiljardböter 2025 pressar Europas biltillverkare till att sänka priserna på elbilar, menar ekonomen Claes Hemberg.

– Så jag skulle säga vänta med att köpa elbil och köp 2025 istället, säger han till Ekonomibyrån.

Europeiska biltillverkare riskerar mångmiljardböter om man inte möter EU:s utsläppsmål för 2025. Ekonomen Claes Hemberg menar att var fjärde bil som säljs nästa år behöver vara en elbil för att slippa dessa, och det kommer leda till sänkta priser.

– Annars åker de europeiska biljättarna på miljardböter. Så de kommer behöva sänka priserna på elbilar. Det är nästan bättre för dem att ge bort bilarna än att få böter, säger han till Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån

Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken, är tveksam till att böter faktiskt kommer delas ut om man missar utsläppsmålen.

– Troligtvis kommer man skaffa någon form av interimslösning. Samtidigt måste man ju fundera för vad man har för ansvar i det här, säger han till Ekonomibyrån.

Behöver göra billigare elbilar

Elbilsmarknaden i Europa har gått trögt den senaste tiden. Samtidigt har köpkraften minskat för konsumenterna vilket pressar biltillverkarna.

– Så det är ett motigt läge att det här kommer just nu, när konsumenten är så sargad. För att ta sig dit måste tillverkarna göra billigare och enklare bilar, en ny generations elbilar för 200 000-300 000 kronor. Det blir inga vrålåk, säger Claes Hemberg till Ekonomibyrån.

Under bilmässan ”Paris Motor Show 2024” som ägde rum i mitten av oktober presenterades flera nya elbilar för omkring 20 000 euro, alltså cirka 228 000 kronor.

Missa inte Ekonomibyråns avsnitt om elbilsmarknaden ”Laddad med problem” på SVT Play.

Sveriges mest sålda elbilar 2024

  1. Tesla Model Y – 13 613 st
  2. Volvo EX30 – 4 871 st
  3. Volvo EX/XC40 – 4 747 st
  4. Volkswagen ID.4 – 3 509 st
  5. Polestar 2 – 3 417 st
  6. Tesla Model 3 – 2 761 st
  7. Skoda ENYAQ – 2 283 st
  8. Volvo EC/C40 – 2 063 st
  9. Audi Q4 e-tron – 1 961 st
  10. Cupra Born – 1 719 st

Antal nyregistrerade elbilar, januari-september 2024.

Källa: Mobility Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet