Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– För privatpersoner märks det främst att priserna har stabiliserats, säger Felicia Schön. privatekonom på Avanza bank. Foto: -

Ekonomerna: Inflationen besegrad – men finns risker

Publicerad

Statsministern och finansministern betraktar inflationskampen som vunnen – men vad säger ekonomer om beskedet, och vad innebär det för svenskarna?

– Faran är inte över. Hitta en balans mellan sparande och spenderande, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza bank.

Inflationskampen är vunnen – det är det klara budskapet i en debattartikel i Expressen signerad Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M).

– Sett till att vi har en inflation som ligger runt två procent skulle jag säga att det stämmer – så länge inget oväntat händer, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

– KPIF har legat runt två procent under en längre period, så jag delar bilden att inflationskampen är vunnen, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza bank.

Framöver ser de båda en ihållande lågkonjunktur, som så småningom vänder uppåt.

Val mellan räntesänkning och tillväxtfokus

I debattartikeln lyftes tre punkter fram som särskilt viktiga för en stark svensk ekonomi, en av dem ”Reformer för ökad tillväxt”. Bland annat handlar det om investeringar i infrastruktur, forskning och energi.

– Det svåra blir att välja mellan att köra finanspolitiken mer expansivt eller sänka räntor. Rätt troligt är en mer expansiv finanspolitik, och att räntorna inte kommer ner så mycket, säger Lars Calmfors.

– Det behövs ett samspel mellan finanspolitik och penningpolitik. Att Riksbanken gör det de kan för att vi ska hamna på en räntenivå kring två-tre procent, samtidigt som finanspolitiken hjälper de som drabbats värst och stärker upp köpkraften, säger Felicia Schön.

Geopolitiska risker

Och trots att inflationskampen tycks vunnen, finns riskfaktorer som snabbt kan ändra det ekonomiska läget.

– Det skulle kunna vara en dramatisk internationell utveckling i Ukraina eller mellanöstern. Risken för stigande oljepriser finns kvar, säger Lars Calmfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.