Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Kampen mot inflationen är vunnen, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff på måndagen. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Finansminister Elisabeth Svantesson: ”Kampen mot inflationen är vunnen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen meddelar att ekonomin nu går in i en ny fas – inflationsbekämpningen är över och fokus ska nu ligga på att utveckla ekonomin.

– Den här matchen, den här gången, är vunnen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) angående inflationen på en pressträff.

Under söndagen publicerades en debattartikel i Expressen signerad finansministern och statsministern. Artikeln menade att kampen mot den höga inflationen har varit framgångsrik, något som finansminister Svantesson även meddelade på en pressträff måndag förmiddag.

– Jag är väldigt glad över att kunna säga att kampen mot inflationen nu är vunnen, sa hon.

En lång inflationskamp

Sedan augusti 2021 har inflationen legat över Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Som högst låg den på 12,3 procent, enligt KPI, i december 2022.

Inflationen har därefter gått ner och nu räknar finansdepartementet ner inflationen till 2,8 procent, enligt nya siffror. I april räknade regeringen med 3,1 procent.

– Vi känner oss väldigt glada över att säga att vi lämnat inflationsbekämpningsfasen, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Hon menar även att riskerna för att inflationen återigen går upp är dämpade, jämfört med vad de tidigare varit.

Tillväxtprognosen höjs

Ekonomin lär växa enligt regeringen, som höjer tillväxtprognosen till 1,4 procent i år, från tidigare 0,7 procent. Här vill även regeringen lägga sitt fokus – att få ekonomin att fortsätta växa.

Ett problem är dock den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden.

– Det är en alldeles för hög arbetslöshet. Det är tufft och mycket att göra för att underlätta för dem att komma tillbaka, säger Svantesson om den grupp som hamnat i arbetslöshet.

Räntebesked väntas på torsdag

Riksbanken kommer snart med nya besked gällande styrräntan. På torsdag kommer beslutet och vid en förändring av styrräntan träder den i kraft 3 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.