Ericssons huvudkvarter. Foto: TT

Sämre än väntat för Ericsson – kursen ned 10 procent

Uppdaterad
Publicerad

Under förväntning men ändå en ökad kvartalsvinst för telekomjätten Ericsson som drar sig ur Ryssland och hoppas på framsteg på den kinesiska marknaden.

– De är långt framme med 5G, vi får se om vi får vara med då, säger vd Börje Ekholm till TT. 

Företaget med 14 000 anställda Sverige redovisar ett rörelseresultat på 7,3 miljarder kronor för andra kvartalet 2022. Lägre än de cirka 8 miljarder som hade förutspåtts av analytiker som talat med nyhetsbyrån Bloomberg. 

Resultat visar en vinstökning jämfört med samma period förra årets 5,8 miljarder kronor.

Vid halvtiotiden på torsdagsmorgonen hade kursen rasat, och är ned 10 procent.

Omvärldsläget

– Det är en komplicerad miljö, och vi har fokuserat på att kunna leverera. Det kommer med en kostnad, vi har en lite försvagad bruttomarginal, säger Börje Ekhholm.

Ericsson har enligt sin kvartalsrapport “proaktivt ökat våra buffertlager” för att mildra följder av leveransproblem som ställt till det globalt inom flera industrier. 

Ericsson håller på att slå igen verksamheten i Ryssland till en beräknad kostnad på 1,2 miljarder kronor.  

I Kina har företaget tappat marknadsandelar men landets 5G-satsningar öppnar för affärsmöjligheter, berättar Börje Ekholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.