President Trumps beslut att införa höga tullavgifter mot Kanada, Mexiko och Kina har skapat oro för ett eskalerande handelskrig. Kanada svarade direkt med att införa tullar på amerikanska varor.
Även länderna i EU kan räkna med att få höga tullar på sina varor, enligt presidentens uttalanden i veckan.
En talesperson från EU-kommissionen konstaterar att mycket står på spel.
– EU kommer att svara bestämt på alla handelspartner som orättvist eller godtyckligt inför tullar på EU-varor, säger talespersonen till nyhetsbyrån AFP.
Dousa: Vill undvika handelskrig
En åtgärd från EU kan vara att höja sina tullar på amerikanska varor. I Europa finns många strategiskt viktiga varor som USA behöver.
Men ett handelskrig är inget som den svenska regeringen vill ha, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dousa till SVT Nyheter.
– Det vi vill undvika till varje pris är ett storskaligt handelskrig där olika länder och handelsregioner höjer tullarna mot varandra. Det kan få stora konsekvenser för svenska företag, säger han.
Även Tysklands finansminister Jörg Kukies manar till lugn.
– Man bör inte agera i panik på det första beskedet, utan snarare se det som början på en förhandling inte slutet, säger han i en kommentar till Bloomberg.
Handeln med USA ökade trots tullhot
Benjamin Dousa påpekar att det kan vara svårt att veta vad som till slut blir verklighet av de utspel som kommer från USA. Även under Trumps första mandatperiod förekom hot om tullar påminner han.
– Trots att det var stridsrubriker och tuffa ord så ökade faktiskt handeln mellan USA och Sverige med 38 procent. Så bortom det vi läser om i medierna så finns det många svenska företag som fortsätter göra affärer med amerikanska företag, säger han.
Vänder sig till nya marknader
Om EU och Sverige hamnar i ett handelskrig med USA kommer det att slå hårt mot exportföretag och driva upp inflationen med dyrare produkter för konsumenterna.
Trumps mål med att införa tullar är att påverka EU att börja köpa mer amerikanska varor. Men det som istället sker är man arbetar för att hitta nya marknader för europeiska företag, säger Dousa till Ekot.
Det handlar bland annat om det så kallade Mercosur-avtalet som EU slutit med flera sydamerikanska länder. Sverige jobbar också för att öka handeln med asiatiska länder som Indien, Indonesien och Malaysia.