Efter lite problem med att få tag i årets pristagare meddelade Kungliga vetenskapsakademien till slut att David Card, Joshua D. Angrist och Guido W. Imbens tilldelas priset.
Card får priset ”för hans empiriska bidrag till arbetsmarknadsekonomi”. Joshua D. Angrist och Guido W. Imbens får dela på den andra halvan av priset ”för deras metodologiska bidrag till analysen av kausala samband”.
Handlar om ”naturliga” experiment
Micael Dahlen, professor i företagsekonomi, tycker det är glädjande att David Card tilldelas priset.
– Jag var lite fel ute. Jag gissade honom för två-tre år sedan. Men jag är glad, nu kom det!
SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström hade på förhand nämnt Joshua D. Angrist som en möjlig pristagare.
- Det är jätteroligt just med tanke på att vi har de här stora omvälvningarna i samhället just nu, med covid-situationen. Det handlar om ganska stora beslut om vad man kan vidta för åtgärder och förändra ekonomin.
Årets pris handlar om att dra slutsatser av oplanerade eller ”naturliga” experiment. John Hassler, professor i nationalekonomi som också sitter i priskommittén, poängterar att det kan vara väldigt svårt att göra vissa typer av experiment.
– Vi kan inte bestämma att du får gå i skolan och du får det inte, till exempel. Om man är intresserad av hur viktiga vd:ar är på företag så kan man inte plocka bort vd:n och se vad som händer. Men naturen skapar variation som gör att det blir som ett experiment ändå, och hur man ska använda det och hur man ska tolka resultaten, det är precis vad de har gjort. Då kan vi angripa jättestora och viktiga frågor som vi inte kan experimentera med på vanligt sätt.
Kommer bli användbart i forskning kring pandemin
Är det då en slump att de får priset just i år när vi haft världens största naturliga experiment i form av en pandemi där länder har stängt ner på olika sätt?
– Det kommer att komma jättemycket forskning kring detta som kommer att använda dessa metoder. Coronan kommer användas till jättemånga naturliga experiment.