• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stillfoto. Chefsekonom Alexandra Stråberg och sparekonom Frida Bratt reder ut om Riksbanken kommer höja räntan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer Riksbanken höja räntan? Hur kommer det bli med inflationen sen då? SVT Nyheter har pratat med fyra experter som reder ut hur det kan ligga till. Foto: SVT

Experternas prognos inför Riksbankens räntebesked i november 2023: Så blir räntorna framöver – råden till den som har bolån

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna kan inte räkna med lägre räntor än på ett tag – den bedömningen gör flera ekonomer. Höga prisnivåer och en svag krona gör att Riksbanken i stället kan komma att fortsätta höja styrräntan.

– Jag tror att Riksbanken höjer räntan nu i november till 4,25 procent eftersom inflationen de senaste månaderna har blivit lite högre än vad Riksbanken räknat med, säger Handelsbankens chefekonom Christina Nyman.

Inflationstrycket i svensk ekonomi har mer än halverats sedan toppen i december 2022, rapporterar TT. Däremot ser inflationen i oktober ut att ha vänt uppåt igen, vilket kan leda till ännu en räntehöjning från Riksbanken i november. 

Priserna på energi, mat och tjänster behöver sjunka för att inflationen ska dämpas. Enligt Riksbankens prognos ligger styrräntan kvar runt nuvarande nivå i ungefär två år, vilket skulle innebära rörliga bolåneräntor på runt 5 procent i snitt. Flera bedömare tror dock på sänkningar snabbare än så.

SBAB:s chefekonom Robert Boije tror att Riksbanken sänker styrräntan redan från mitten på nästa år och att de rörliga bolåneräntorna på två års sikt kommer att vara runt 3,5 procent. Betydligt högre än bara för något år sedan alltså.

– Det är viktigt att inte invaggas i förhoppningen att räntorna kommer gå tillbaka ner till väldigt låga nivåer, vi kommer definitivt inte att se lika låga nivåer som de senaste åren.

Behövs buffert

Handelsbankens chefekonom Christina Nyman är inne på samma linje, hon tror att Riksbanken kommer med en första sänkning i september nästa år med långsamma räntesänkningar därefter. Handelsbanken tror att styrräntan på några års sikt kommer att landa på mellan 2 och 2,5 procent, vilket innebär bolåneräntor på i genomsnitt mellan 3,5 till 4 procent.

– Jag tycker att man ska se till att man har marginaler och en buffert och inte sätter sig i en besvärlig situation som bygger på att man räknar med snabbt sjunkande räntor, ger Christina Nyman som råd till hushåll med bolån.

Kan dröja till 2025

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, tror att större räntesänkningar från Riksbanken kommer först under 2025.  

– Men det förutsätter att inget dramatiskt händer, det vill säga att tillväxten inte minskar dramatiskt.

OsäkerHet inför nästa räntebesked

Nästa räntebesked från Riksbanken väntas torsdagen den 23 november och nästa inflationsrapport från Statistiska centralbyrån (SCB) kommer om drygt en vecka, på tisdagen den 14 november.

Sannolikheten för en räntehöjning ligger just nu – lite drygt två veckor inför räntebeskedet – på drygt 50 procent i prissättningen på räntemarknaden. Bland bedömare går också meningarna isär. Bankekonomerna på Handelsbanken, Nordea och Swedbank tror det blir en höjning till, med 25 punkter till 4,25 procent. Kollegorna på SEB räknar med oförändrad styrränta.

Riksbanken sade i september att man såg en 40-procentig sannolikhet för en räntehöjning till 4,25 procent i november. Och när det gäller inflationen låg Riksbankens prognos på 6,7 procent i KPI-inflation och 4,1 procent i KPIF-inflation i oktober.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.