Konsumentverket beräknar att en 20-åring som bor hemma hos föräldrarna drar kostnader på drygt 4.000 kronor i månaden. I den kalkylen ingår mat, hyra, försäkring och andra fasta kostnader. Löpande personliga utgifter som luncher, kläder, mobil och fritidsaktiviteter är däremot inte inräknade.
Betalar inget
Men nio av tio unga vuxna som bor kvar hemma betalar klart mindre än Konsumentverkets norm. Drygt var tredje betalar över huvud taget inget alls, enligt den undersökning Länsförsäkringar låtit göra. Omkring 40 procent av säger att deras vuxna barn betalar mellan 1.000 och 3.000 kronor.
Enligt lagen har föräldrar försörjningsansvar för sina barn tills de är 18 år, eller till 21-årsdagen om barnen går på gymnasiet. SCB:s siffror för förra året visar att drygt 84.000 av landets 20-åringar inte flyttat hemifrån. En majoritet av föräldrarna, 56 procent, tycker att de ska stå för barnens kostnader tills de skaffat jobb.
Elisabeth Hedmark anser att det är klokt att man tar upp diskussionen med sin ungdom i god tid och att man tar samtalen på allvar.
– Man kan boka ett möte, sätta sig ner med papper och penna och titta på vilka kostnader familjen har och vad som är rimligt att den unga ska bidra med i förhållande till sin inkomst. Jag tror att det är viktigt att det blir seriöst och inte bara något man slänger ur sig, säger Hedmark.
Jobbig fråga
Fem procent av de tillfrågade föräldrarna säger att de inte ens pratat med barnen om att betala hemma eftersom det är en så jobbig fråga. Ytterligare 14 procent har tagit upp frågan, men inte kunnat komma överens.
– Vi har, tror jag, alla i oss att vi ska ta hand om våra barn, att de ska ha de bra. De ska inte behöva lida ekonomiskt.
– Samtidigt gör vi dem en björntjänst om vi inte lär dem att allting kostar. Det är enormt viktigt att man ser till att de får bidra även om man kanske inte behöver de pengarna för att dra runt vardagsekonomin. Det är viktigt för att de ska lära sig att klara av vuxenlivet, säger Elisabet Hedmark.
Fakta: Så mycket betalar unga vuxna hemma:
Ingenting 36 procent
1-1.000 kronor 15 procent
1.001-2.000 kronor 22 procent
2.001-3.000 kronor 18 procent
3.001-5.000 kronor 7 procent
Över 5.000 kronor 2 procent
Källa: Länsförsäkringar/PFM Research