Fack oeniga om lönehöjning – ”I år får vi inte reallöneökningar”

Uppdaterad
Publicerad

I år väntas en stor del av löntagarna få stora så kallade reallönesänkningar på grund av inflationen. Inom fackföreningsrörelsen finns olika åsikter om att kräva kompensation eller inte.

– Det är lätt att dras med. Samtidigt måste man ha lite is i magen, säger IF Metalls inflytelserika avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt Konjunkturinstitutets senast prognos hamnar inflationen på rekordhöga dryga fem procent i år.

Samtidigt får de flesta löntagare i år runt två procents löneökning enligt löneavtalen. Det innebär att de för första gången sedan början av 90-talet sannolikt får en kraftig så kallad reallönesänkning – det vill säga hur mycket pengar som blir kvar i plånboken efter att man dragit bort inflationen från lönehöjningen.

I praktiken innebär det att en undersköterska i genomsnitt får cirka 700 kronor mindre i månaden i år. En gymnasielärare får se sin månadslön minska med drygt 900 kronor medan en ingenjör går back nästan 1200 kronor.

– I år kommer bli ett år då vi inte får reallöneökningar och köpkraften gröps ur, säger fackförbundet IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Han är en av avtalsrörelsens mäktigaste personer. Vad IF Metall kommer överens om med arbetsgivarna sätter det så kallade märket för resten arbetsmarknaden.

Kräva mer kompensation?

Redan nu förbereds nästa års avtalsrörelse. Den stora frågan inom fackföreningarna är om man ska kräva extra kompensation för den höga inflationen eller inte.

Veli-Pekka Säikkälä är tveksam. Några krav liknande tyska systerorganisationen IG Metalls lönekrav i maj om 8,2 procent lär inte komma från IF Metall.

– Det absolut sämsta vi kan hamna i är en situation som på 80- och 90-talet där vi jagar inflationen vilket slutar med luft i plånboken och att arbetslösheten ökar. Så det är jätteviktigt att det blir en lösning på det, säger han.

Enligt Veli-Pekka Säikkälä bör fackföreningsrörelsen, liksom tidigare, förhålla sig till Riksbankens mål om två procents inflation, även om den verkliga inflationen vissa år är högre.

Förbund kräver reallöneökningar

Men alla fackföreningar är inte eniga med IF Metall.

Elektrikerna och Målarna anser att deras medlemmar varje år bör ha en reallöneökning, det innebär att om det blir hög inflation även nästa år ska löntagarna har minst lika stor löneökning.

– Blir inflationen sex procent nästa år ska våra medlemmar ha minst sex procents löneökning, säger Michael Johansson, förbundsordförande för Målarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.