Beslutet att inleda en formell straffprövning är ett steg i FI:s undersökningsprocess av bankens styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt.
”Det innebär att FI anser att det finns tillräckliga skäl att pröva om de brister och svagheter som har observerats i utredningsarbetet bör leda till en sanktion eller om undersökningen ska avslutas på något annat sätt”, skriver Finansinspektionen.
Undersökningen genomförs i samarbete med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen och kan leda till böter eller varning. Utfallet av sanktionsprövningen ska presenteras i april 2020.
Även Swedbank prövas
I november avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning och TT att kunder i SEB med konton i Baltikum misstänks ha tvättat pengar från grov ekonomisk brottslighet genom den svenska banken.
Motsvarande närmare en halv miljard kronor har slussats genom bolag kopplade till en av världens mest kända penningtvättshärvor – den så kallade Magnitskijhärvan – och konton i SEB. Det är mer än tre gånger så mycket som i fallet med Swedbank i samma härva.
SEB har medgett att mångmiljardsummor från riskkunder passerat banken – enligt deras egna siffror rör det sig om motsvarande 80 miljarder kronor under perioden 2008 till 2016.
Det pågår sedan tidigare en sanktionsprövning av Swedbank, den väntas bli klar i mars 2020.
SEB faller på börsen
I ett kortfattat pressmeddelande kommenterar SEB tillsynen:
”Som en del i sin pågående tillsyn har den svenska Finansinspektionen meddelat att myndigheten inleder en sanktionsprövning gällande SEB AB:s kontroll och styrning av de baltiska dotterbankerna. Banken har inte tagit del av Finansinspektionens preliminära bedömningar som föranlett prövningen. SEB arbetar i full transparens med Finansinspektionen”.
SEB-aktien föll kraftigt på Stockholmsbörsen vid öppning. I inledningshandeln sjönk aktien med 5,7 procent, men efter några minuter kom en återhämtning och aktien stabiliserades på en mindre nedgång.