Det finns faktiskt euroskeptiker inom Folkpartiet. En av dessa är Mårten Bäck, som till partiets landsmöte som inleds på torsdag i nästa vecka varit med om att skriva en motion som går ut på att Folkpartiet bör säga nej till att införa euron i Sverige.
– Tanken med eurosamarbetet är egentligen väldigt god, både politiskt och ekonomiskt, men i praktiken är det svårt att få det att fungera väl. Ekonomiskt eftersom Europa inte är ett optimalt valutaområde, och politiskt för att euron snarare riskerar att stjälpa än att hjälpa Europasamarbetet, säger Mårten Bäck.
”Omöjligt att gå med”
Han må vara en udda fågel inom partiet, och det kommer nog inte hända att partiet säger nej till euron. Men faktum är ändå att hans analys, att europrojektet inte fungerar som det ska, delas av partiledningen.
Den insikten har nu gjort att till och med Sveriges kanske mest euroentusiastiska riksdagsman Carl B Hamilton anser att Sverige ska vänta med att införa euron.
– Jag tror att det är omöjligt att gå med innan den här stabiliseringsfasen är klar, att vi ser att det fungerar och vi ser att länderna följer de nya regelverken, säger Carl B Hamilton till SVT Nyheter.
Carl B Hamilton, som är partiets ekonomiskpolitiska talesperson, har tidigare under flera år med näbbar och klor försvarat eurons införande i Sverige. Men nu har han i förslaget till nytt partiprogram författat ett par meningar som har väckt uppståndelse bland partiets euroentusiaster. Dessa två meningar lyder:
”Det ligger i Sveriges intresse att den monetära unionen stabiliseras genom gemensamma regelverk och fördjupat ekonomiskt samarbete. När detta är uppfyllt och de nya regelverken efterlevs ska Sverige införa euron som valuta”, står det i det nya förslaget till partiprogram som partistyrelsen står bakom.
Möter motstånd
Just detta kan uppfattas som en ganska stor nyhet för de som har följt Carl B Hamilton genom åren, att han nu faktiskt säger nej till euron.
– Carl B Hamilton är klok, han ser verkligheten som den är, kommenterar han skämtsamt.
Men det är inte alla som tycker att det är särskilt klokt. Tvärtom är det en grupp medlemmar som har reagerat på detta, och de motionerar nu för att de två meningarna ska bort. Att vänta och se om nya regelverk ska få euroländerna att sköta sina ekonomier, det är att kort sagt säga nej till euron, resonerar de. De kräver att Folkpartiet, precis som tidigare, ska säga ja till euron, utan förbehåll.
En av de som har varit med om att skriva en motion inför landsmötet om att de här meningarna ska bort är Christer Romson Lande från Stockholm. Han anser att Sverige ska gå med fullt ut i eurosamarbetet, och det vi inte gillar ska vi vara med om att förändra inifrån, anser han.
–Man kan inte vänta på att EMU-regleringarna blir helt perfekta. för det här är regler som alltid förbättras. Säger man att man inte ska ha euron förrän någonting händer som aldrig kommer att inträffa, ja då säger man ju i praktiken nej för evigt till euron, säger Christer Romson Lande.
Carl B Hamiltons kommentar är att man måste vara realistisk och ta hänsyn till vad som är möjligt för att få det svenska folket att gå med på att införa euron.
– Sverige är inte moget att gå med förrän man ser att de nya regelverken fungerar och vi ser att de efterlevs, säger Carl B Hamilton.