en man och en skylt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Handelsbanken aktiestrategichef Mattias Sundling berätta om det börsen har tagit intryck av när det gäller bolagsrapporter. Foto: SVT/ Fredrik Sandberg/TT

Framgång för flera företag på börsen när delårsrapporter presenteras

Publicerad

Under torsdagen kom över 50 bolags delårsrapporter från företag som står för en tredjedel av värdet på Stockholmsbörsen.

Det var blandat med uppgång och nedgång bland storbolagen.

– Vi ligger i ett bottenläge i konjunkturen och har inte sett så mycket faktiska signaler att efterfrågan faktiskt håller på att öka, säger Mattias Sundling, chef aktiestrategi Handelsbanken.

Bland de som presenterade sin delårsrapport finns AB Volvo. Bolaget visade en rörelsevinst på drygt 20 miljarder kronor vilket slog företagets förväntningar.

– Vi har en bra prisdisciplin och en bra kommersiell disciplin, samtidigt som vi har följsamhet när det gäller produktivitet och kostnadsföljsamhet, säger Martin Lundstedt, vd på Volvo.

Något som tillsammans leder till bra resultat och stark marginal, menar han.

Högs förväntningar

Det var inte bara AB Volvo som det gick bra för. Bolaget Getinges aktie rusade uppåt med över 14 procent. Bland de tyngre bolagen rapporterade även Trelleborg och Essity bra resultat, deras aktierna gick upp med 5,4 respektive 5,6 procent.

Inför torsdagens delårsrapporter var förväntningarna allmänt höga, och vissa levde upp till förväntningarna. Andra inte.

– I vissa fall har man missat lite grann, då har kursreaktioner blivit ganska hård, vilket säger att förväntningarna generellt är rätt högt ställda på börsen, säger Mattias Sundling, chef aktiestrategi Handelsbanken.

Stockholmsbörsens OMXS-index har med torsdagens uppgång gått upp 11,4 procent sedan årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.