Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Styrräntan lämnas oförändrad. Samtidigt står Riksbanken fast vid att en räntehöjning dröjer till slutet av 2015.

Riksbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad på rekordlåga 0,25 procent. Samtidigt lämnar banken prognosen för den framtida räntan i stort sett oförändrad. En räntehöjning dröjer till slutet av 2015, enligt prognosen.

Riksbanken har skruvat fram räntehöjningarna på sikt något, enligt prognosen. I tredje kvartalet 2016 ligger medelvärdet nu på 1,38 procent, mot tidigare 1,45 procent i prognosen från i juli. Även ett år senare är ränteprognosen marginellt lägre.

Sänkt BNP-prognos

Riksbanksledningen har också justerat BNP-prognosen för 2014 och 2015. Nu spås BNP öka med 1,7 procent i år, mot tidigare 2,2 procent. Nästa år bedöms BNP öka med 3,0 procent mot tidigare 3,3 procent.

Riksbanken poängterar att det låga ränteläget fortsatt medför risker för hushållens höga skuldsättning.

”För att minska dessa risker krävs ytterligare åtgärder riktade direkt mot hushållens efterfrågan på krediter. Därutöver krävs reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad. Ansvaret för detta vilar på regeringen och andra myndigheter”, skriver banken i ett pressmeddelande.

För en gångs skull var samtliga sex ledamöter i Riksbanksdirektionen eniga om både räntebeslutet och ränteprognosen. Vid förra tillfället, i juli, körde majoriteten över riksbanskchefen Stefan Ingves. Och under de senaste fem åren har direktionen bara varit enig vid tre beslutstillfällen.

Små marknadsreaktioner

Marknadsreaktionerna blev tämligen små. Kronan tappade något, ett öre, mot både euron och dollarn. Räntorna rörde sig marginellt.

Riksbanken har skrivit upp inflationsprognosen en aning, men den förblir väsentligt lägre än bankens inflationsmål på två procent både i år och nästa år. Först 2016 stiger inflationen till över målet, och landar på 2,9 procent, enligt prognosen. Den underliggande inflationen (KPIF), som är rensad för ränteförändringar, bedöms dock bli 2,0 procent 2016.

”Inflationen är fortsatt låg men har de senaste månaderna blivit lite högre än väntat. Prognosen för inflationen i närtid är något uppreviderad till följd av en svagare krona och något högre arbetskostnader. Den låga räntan bidrar till att efterfrågan i ekonomin ökar, vilket leder till att inflationen stiger. Liksom i prognosen i juli väntas KPIF-inflationen nå 2 procent i början av 2016”, skriver banken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.