Den tyske IMF-rådgivaren Helge Berger vill sätta stopp för nya amorteringsfria lån. Nya lån borde i stället villkoras av en 35-årig amorteringstid, anser han.
Dessutom vill Berger att ränteavdraget ska vara helt och hållet utfasat om cirka tio år.
I åtgärdspaketet föreslår han även en rejäl sänkning av bolånetaket, från dagens 85 till 75 procent.
Höjt golv
Men Berger nöjer sig inte med det. Han vill även att regeringen överväger att införa en fastighetsskatt och gör mer för att stimulera utbudet av bostäder. Och så beskriver han Finansinspektionens omstridda plan om höjt golv för riskvikter för bolån, från 15 till 25 procent, som otillräckligt. Nivån borde upp till 35 procent, vilket är standard i jämförbara länder enligt Berger.
– Jag tror att folk förstår problemet. Jag tror att beslutsfattarna också inser vad som är det bästa sättet att hantera problemet, säger han på en pressträff på Riksbanken, där han presenterar slutsatserna i en årlig IMF-granskning av den svenska ekonomin.
Förslagen skulle förändra bolånekalkylen för svenska hushåll i grunden, även för befintliga låntagare. Och detta är precis vad IMF-rådgivaren vill.
– Vi måste ingripa nu. Det handlar om att ändra inställningen bland hushåll, säger han.
Alternativen i Bergers scenarion, med en bolånebubbla som spricker eller en nedtryckt inflation många år framöver, är potentiellt mycket värre.
– Det skulle skada ekonomin. Arbetslösheten skulle öka, säger han.
Rimlig ränta
Reporäntan vill Berger om möjligt se frikopplad från skuldproblematiken. Den är enligt Berger ett alldeles för brutalt och trubbigt verktyg, om man specifikt är ute efter att dämpa efterfrågan på lån bland hushållen.
Han tillägger i sin rapport att han inte ser några skäl att sänka reporäntan mot bakgrund av riskerna i ekonomin, trots att många bedömare räknar med två sänkningar till rekordlåga 0,25 procent i år.
Fakta: Sänker prognos för svensk tillväxt 2014
IMF-rådgivaren Helge Berger justerar i sina slutsatser inför en så kallad Artikel IV-rapport om Sverige ned tillväxtprognosen för Sverige i år, från 2,8 till 2,6 procent. Prognosen för 2015 höjs dock från 2,6 till 2,7 procent.
Inflationen väntas 2015 i snitt ha lyft till 1,5 procent.
En fullständig Artikel IV-rapport, godkänd av IMF:s styrelse i Washington, väntas i augusti-september.
Med en BNP-ökning från 2009 till 2013 på nästan 15 procent sticker Sverige ut globalt, med en robust ekonomi med en positiv trend vad gäller privatkonsumtion och investeringar framför sig. Men arbetslösheten bland unga, lågutbildade och utlandsfödda är hög och vittnar om att det finns det strukturella problem att hantera på arbetsmarknaden, enligt Berger.
Källa: IMF, ”Sweden – 2014 Article IV Consultation: Concluding Statement of the Mission” (TT)