Foto: Kevin Lamarque /Reuters / TT

Inreseförbudet hotar Trumps ekonomiska plan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den amerikanska börsen gick i spinn efter Trumps valseger. Avregleringar av bankmarknaden och stora skattelättnader för företag väckte glädje medan få företagsledare trodde att existerande handelsavtal skulle rivas upp. Men nu har glädjen förbytts till oro.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Stort hopp väcktes också hos både små- och storföretagare att just de skulle gynnas efter Trumps installationstal med löften om nybyggda vägar, broar och slummiga stadskärnor som ska upprustas.

Donald Trumps underskrift på presidentordern som hindrar medborgare från Iran, Irak, Somalia, Libyen, Sudan, Syrien och Jemen att resa in i USA tycks nu lägga sig som en kall våt filt över de förhoppningarna.

USA-val 2016

Istället växer nu oron hos börsbolag och investerare att det inte är ekonomisk tillväxt som ligger högst upp på Donald Trumps ”Amerika Först” – agenda. I måndags sjönk USA:s börser till årets lägsta nivå, investerare köper på sig guld och mer börsoro väntas framöver.

Stora företag protesterade

Samtidigt protesterade flera amerikanska storföretag mot den nya exekutiva ordern. Nätjättar som Apple, Amazon och Microsoft som är beroende av utländsk välutbildad arbetskraft kritiserade presidenten hårt, skriver New York Times.

Biltillverkaren Ford skrev att förbudet var emot ”bolagets värderingar”. Ford har sitt högkvarter i Dearborn – en förstad till Detroit som har en stor muslimsk befolkning.

Svenska företag väldigt tysta

Oljeindustrins jättar Exxon Mobile, ConocoPhillips avvaktade medan Goldman Sachs, Citigroup och Mastercard, biltillverkaren Ford och Coca Cola reagerade om än inte lika kraftfullt. Men den som kritiserar presidentens hårdföra politik kan också vänta sig efterverkningar från Trump-supportrar. Starbucks fick mycket publicitet för att de ville anställa 10 000 flyktningar. Igår trendade #boycottStarbucks på Twitter.

I Sverige kallar intresseorganisationen Svenskt Näringsliv inreseförbudet för ”bekymmersamt” men från svenska storföretag som är beroende av affärer med USA är det fortfarande väldigt tyst. Nu utvärderar många storbolag hur just deras anställda och deras affärer påverkas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet