Domen mot LaFarge presenteras vid en presskonferens vid domstolen i New York. Bolaget döms att betala böter på drygt 8 miljarder kronor för att mutat terrorsekten IS för att kunna göra affärer i Syrien. Foto: Timothy A Clary, TT/AFP

IS-stöd kostar fransk cementjätte miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Den franska cementtillverkaren Lafarge döms att betala 778 miljoner dollar – omkring 8,6 miljarder kronor – i böter till USA:s justitiedepartement för att ha betalat stora belopp till terrorgrupper i Syrien. SVT har tidigare kunnat avslöja att svenska Ericsson riskerar miljardböter för liknande affärer.

I beskedet från Lafarge på tisdagen sade bolaget ”att man gått med på att erkänna sig skyldig till förberedelse att tillhandahålla material till en utländsk terroristorganisation i Syrien”. Bolaget går med på att betala böterna, rapporterar AP.

Lafarge och dess nedlagda dotterbolag Lafarge Cement Syria säger att man betalat närmare 13 miljoner euro, drygt 130 miljoner kronor, till mellanhänder i Syrien för att kunna hålla i gång en fabrik åren 2013–2014, långt efter det att andra utländska bolag lämnat inbördeskrigets Syrien. Mutorna ska ha gått till flera olika terrorstämplade organisationer – däribland IS.

Åklagaren: ”Har blundat”

Enligt åklagaren har bolagets representanter medvetet blundat för de grymheter som terrorsekten gjorde sig skyldiga till mot människor de betraktade som icke rättrogna. En fransk domstol har tidigare slagit fast att cementbolaget känt till att betalningen gick till terrorsekten IS, Islamiska staten, som utropat stora delar av Syriens territorium som en del av sitt kalifat.

Schweiziska Holcim Group, som tog över Lafarge 2015, säger att USA:s justitiedepartement inte riktar anklagelsen mot ägargruppen och att man tillsatte en intern utredning om verksamheten i Syrien när man tog över Lafarge.

Paralleller till Ericsson

SVT:s Uppdrag granskning har tidigare avslöjat att Ericsson betalat liknande mutor för att enklare kunna göra affärer i Irak vid tiden för IS styre. Bolaget har bland annat stämts av över 500 amerikanska krigsveteraner som anser sig ha lidit skada på grund av Ericssons agerande. Man utreds även av amerikanska myndigheter, både för själva mutorna och för att man försökt dölja verksamheten för sina aktieägare.

I Sverige lades korruptionsutredningen mot Ericsson ned, eftersom åklagaren inte ansåg sig kunna bevisa att bolaget medverkat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.